Bankia es tanca en banda i l'ocupació de la PAHC continuarà «fins que calgui»

Els membres de la plataforma continuen a la sucursal de Crist Rei aquesta tarda demanant la dació en pagament per a una família que té una hipoteca de 170.000 euros

Activistes de la PAHC davant de l'oficina ocupada de Bankia
Activistes de la PAHC davant de l'oficina ocupada de Bankia | PAHC
Pere Fontanals/Aina Font
17 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:17h
Una quarantena de membres i simpatitzants de la PAHC estan ocupant, des de dos quarts d'onze del matí, l'oficina de Bankia de Manresa, situada al carrer Guimerà número 59, per a donar suport a la Paqui, al Jesús i a la seva filla, que tenen un deute amb el banc de 170.000 d'una hipoteca que van demanar per comprar un pis a Berga.

Després de reunions durant tot el dia amb el director de l'oficina i de trucades al delegat territorial, l'última oferta del banc és que el pis passi a la seva borsa d'habitatges durant 6 mesos i que si es ven, la quantitat vagi a eixugar l'import, sense garantir, però, que passaria si passa aquest mig any i el pis no s'ha venut. Aquesta sortida "no és admisible" ni per a la família afectada ni per a la PAHC i per això han decidit continuar ocupant l'oficina i convocar a una concentració allà mateix a 2/4 de 6 de la tarda. Els activistes estan disposats, si cal, a passar-hi la nit.

Des de 2012 intentant una dació

Els fets es remunten a l'any 2012, quan al marit de la filla del matrimoni li van oferir feina a l'hospital Sant Bernabé de Berga. "Vam decidir ajudar-los a comprar un pis allà", manifesta el Jesús, que explica que l'habitatge està a nom de la seva dona i la seva filla. "Quan va arribar el punt àlgid de la crisi, es van separar, el marit va marxar del pis i el tema de la hipoteca va quedar en standby", comenta, posant de manifest que la filla "no es podia fer càrrec dels diners que li demanava el banc i nosaltres no la podíem ajudar". 

Amb l'objectiu d'intentar trobar una solució, aquesta família fa anys que està en converses amb el banc per aconseguir una dació en pagament. Però no hi ha manera. "La meva filla ha estat treballant a Martorell i a Barberà del Vallès, vivint en pisos de lloguer. I cada cop s'ha empadronat al lloc on tenia la feina", diu Jesús, que afegeix que "la negativa del banc a no concedir-nos la dació en pagament era que el pis de Berga constava com una segona residència perquè la nostra filla vivia i estava empadronada en una altra ciutat".

El darrer oferiment que els va fer Bankia va ser que la família cedís el pis a la immobiliària del banc durant sis mesos per si el podien vendre a algú altre. "Però, i si no la venen?", es pregunta Jesús; "nosaltres volem algun document oficial que acrediti això perquè després encara no ens demanin més diners".

Des de la PAHC s'assegura que "no marxarem d'aquí fins que no se'ls concedeixi la dació en pagament o fins que no donin una sortida raonable a la família". Pel que han explicat, els membres de la plataforma han mantingut diverses reunions amb el director de la sucursal manresana que, alhora, ha trucat al director territorial del banc per a resoldre el conflicte.