Emotiu i vivencial acte institucional del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia a Manresa

Alumnes de quatre instituts de la ciutat han estat els protagonistes de l'acte, amb la lectura i escenificació de textos diversos a l'entorn de la temàtica LGTBI i històries de vida de persones de més de 50 anys pertanyents a aquest col·lectiu

Aspecte de la sala de plens de l'Ajuntament de Manresa durant l'acte contra la LGTBIfòbia
Aspecte de la sala de plens de l'Ajuntament de Manresa durant l'acte contra la LGTBIfòbia | AjM
Redacció
17 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:16h
Manresa ha canviat la data i el format de l'acte institucional dedicat a la reivindicació dels drets i les llibertats del col·lectiu LGTBI. Si els darrers anys s'havia celebrat a l'entorn del 28 de juny, D ia de l'Orgull LGTBI, enguany s'ha traspassat al 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, i s'ha dissenyat un acte molt participat i vivencial, conjuntament amb estudiants dels instituts Lluís de Peguera, Pius Font i Quer, Cal Gravat i l'alumnat del cicle formatiu de grau superior d'Integració Social de l'institut Guillem Catà. A l'acte hi havia representats tots els grups municipals llevat del PSC, que ha disculpat l'assistència.

El gruix de l'acte, emotiu i molt aplaudit, ha anat a càrrec dels estudiants. En primer lloc, alumnes dels instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer que participen al projecte Manresa-Mauthausen han llegit un manifest que han elaborat amb motiu del 17 de maig. Tot seguit, alumnes de l'institut de Cal Gravat han exposat el resultat de les seves reflexions sobre les persones LGTBI des de diferents àmbits de la vida quotidiana. Així, han parlat de família, de l'oci, de les amistat, de l'institut...

Seguidament, els alumnes del cicle de grau superior d'integració social de l'institut Guillem Catà ha escenificat diverses històries de vida, reals, de persones LGTBI de més de 50 anys. A través de les seves interpretacions dels textos el públic ha pogut fer-se càrrec de les experiències que han passat les persones grans LGTBI.

En els parlaments, la regidora de Cohesió Social, Mercè Rosich, ha recordat que la celebració prové del fet que 17 de maig de 1990 l'Organització Mundial de la Salut eliminava l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. Rosich s'ha referit al canvi de mirada que de mica en mica es va donant a la societat en temàtiques LGTBI , tot i que encara hi ha "maltractament i exclusió" i per aquest motiu ha animat les persones que les pateixen a denunciar aquestes formes de violència i intolerància. Rosich ha acabat amb una frase de l'escriptor nord-americà Theodor Seuss: "Sigues qui ets i digues el que sents, perquè aquells a qui molesta no importen, i a aquells a qui importes, no els molesta". 

Al seu torn, l'alcalde Valentí Junyent ha recordat que en el Ple Municipal del mes passat es va decidir passar de commemorar el dia de l'Orgull LGTBI, el 28 de juny, al dia d'avui, 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, "un canvi significatiu perquè posa encara més l'accent en la reivindicació, en tota la feina que queda per fer per afavorir la igualtat de totes les persones, sigui quina sigui la seva condició".

L'alcalde ha felicitat efusivament els alumnes dels instituts per la seva intervenció i posada en escena. Ha estat un acte "pedagògic, representatiu, molt treballat i sobretot molt autèntic". Junyent ha recordat que "a casa nostra, ja fa anys que el matrimoni igualitari s'ha legalitzat, que es legisla a favor dels drets de les persones del col·lectiu LGTBI. Catalunya ha estat pionera en el reconeixement dels drets, amb l'aprovació de la llei 11/2014, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Una llei que segur que ha de desplegar-se amb més intensitat. A Manresa, el Ple Municipal s'ha adherit unànimement a aquesta legislació i fa costat al Parlament en la lluita per la igualtat de drets".

Per a l'alcalde, "avui és important els alumnes dels instituts, hagueu estat els protagonistes de l'acte. El fet que els joves tingueu consciència ben clara de la necessitat de respectar totes les opcions de vida és la manera d'assegurar que la societat del futur sigui més tolerant, oberta i lliure. Heu explicat històries de persones grans, que no sempre han tingut les coses fàcils. Actes com el d'avui han de contribuir a aconseguir que les generacions més joves ho tingueu una mica més fàcil per viure amb plenitud, llibertat i respecte". Ha conclòs que "des de l'Ajuntament refermem el compromís amb els drets i les llibertats individuals de totes les persones. Per això avui, i cada dia, hem de treballar amb fermesa per aturar les discriminacions per raó d'orientació sexual i d'identitat de gènere".