Les Coves del Toll de Moià s'endinsen en la prehistòria amb un mercat per a escolars

Alumnes d'arreu de Catalunya participen en una desena d'activitats sobre com aprendre a fer foc, practicar tir amb arc o expressar-se a través de la pintura rupestre

Un grup d'alumnes escoltant atentament les explicacions de la visita guiada per dins la Cova del Toll de Moià
Un grup d'alumnes escoltant atentament les explicacions de la visita guiada per dins la Cova del Toll de Moià | Laura Busquets
Laura Busquets
16 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:12h
Uns 300 nens i nenes han donat el tret de sortida aquest dimarts a la 16a edició del Mercat Escolar de la Prehistòria de Moià al Parc Prehistòric de les Coves del Toll. El cap de didàctica del Parc, Jofre Costa, ha explicat a l'ACN que la recreació del poblat prehistòric permetrà gaudir als alumnes d'un immersió plena al món de la prehistòria i aprendre com vivien, quines eines utilitzaven o com encenien el foc, per exemple. Durant tot el matí, els alumnes, dividits per grups, han anat passant per cadascun dels tallers per, entre d'altres, practicar l'art de la pintura rupestre, construir-se el seu propi brunzidor o preparar un aperitiu a base de fruits secs i mel. Les activitats s'han complementat amb una visita guiada a la Cova del Toll, el lloc on vivien els humans i animals prehistòrics. Al llarg de tota la setmana hi participaran 1.300 alumnes de 25 escoles d'arreu del país.

Embadaliment a les cares dels escolars després de veure com el cap de didàctica del Parc Prehistòric de les Coves del Toll, Jofre Costa, fa saltar espurnes del xoc entre dues pedres i després això serveix per encendre foc. Alguns dels alumnes ja ho han treballat a l'aula, però per d'altres, en canvi, és tota una descoberta. Tant se val el punt de partida de cada alumne, perquè per Costa la importància rau en el fet experimental. "El mercat busca fer viure la prehistòria als escolars d'una manera vivencial perquè aprenguin i, a més, s'ho passin bé", ha assenyalat. 

La manera que té el Parc d'explicar la prehistòria a les futures generacions, segons Costa, provoca un "acostament" dels escolars cap a una història que els queda molt lluny en el temps. De fet, segons el cap de didàctica, hi ha molts invents que els alumnes poden pensar que són actuals, com el ganivet, però que tenen milions d'anys. Costa ha explicat que, des de llavors, la humanitat només ha fet que millorar-los. És per això que el cap de didàctica proposa als alumnes ser curiosos, "perquè aquesta curiositat, des del principi, ens ha permès arribar on som avui". "Per tant, cal somiar, pensar i inventar noves coses perquè no tot està inventat i segur que encara queden coses per descobrir", ha afegit. 

La benvinguda al poblat prehistòric que han preparat des del Parc i el Museu de Moià comença amb el primer taller que consisteix en pintar la cara als infants a mode de benvinguda. Això, segons Costa, serveix per introduir-los de ple en la dinàmica prehistòrica i fer-los conscients que durant el recorregut aniran realitzant diferents activitats que es feien durant aquella època. Després, en una de les primeres cabanes del circuit, es fa un taller d'explicació on es parla de l'evolució humana i també de l'evolució tecnològica. 

Un dels temes estrella dins la prehistòria és el fet que els homes fossin capaços de fer foc. Aquest és un dels tallers, doncs, que captiva més els infants perquè és fa "màgia empírica", ha explicat Costa, que, a més, va significar un canvi per a la història de la humanitat. Entre les activitats que aixequen més expectació també hi ha la de pintura rupestre a través de pigments naturals, perquè els alumnes poden dibuixar amb pinzells les pintures prehistòriques que ells vulguin sobre un mur. Costa ha explicat que els nens i nenes també es poden convertir en "caçadors per un dia", amb un arc i una fletxa i un ós i un isard falsos on fer diana. D'altra banda, hi ha una activitat que parla de l'alimentació que se seguia a la prehistòria i els alumnes poden elaborar una torrada amb una pasta de fruits secs i mel. 

Per últim, els visitants poden fabricar el seu propi 'brunzidor', una eina que a la prehistòria s'utilitzava per comunicar-se, espantar animals o fer música. L'activitat acaba amb una visita a les Coves del Toll, un dels jaciments arqueològics prehistòrics més rics i prolífics d'Europa del qual només s'ha excavat un 20% de la totalitat. 
Arxivat a