El documental francès «Exil-sur-scène» i el curtmetratge «La invitación» guanyen el 14è Clam

Un altre de les triomfadores ha estat "Apricot groves" (premi especial del jurat i premi del públic) en la categoria de llargmetratges. "Sheroes" (premi especial del jurat) i "Sin preguntas" (premi del públic), en la categoria de curtmetratges, han completat el palmarès d'aquesta edició

Redacció
07 de maig del 2017
Actualitzat el 08 de maig a la 13:09h
El Clam ha finalitzat aquest diumenge
El Clam ha finalitzat aquest diumenge | Clam
El documental francès Exil-sur-scène, dirigit per Marina Paugam i Jen Michel Rodrigo, i el curtmetratge La invitación-Sleepower, de la barcelonina Laura Casares, han estat els dos grans guanyadors de la secció oficial del 14è Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya que s'ha clausurat aquest tarda a l'Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles.

Un altre de les triomfadores d'aquesta edició ha estat Apricot groves, un llargmetratge armeni, dirigit per Pouria Heidary, que ha aconseguit el premi especial del jurat i el premi del públic. En l'apartat de curtmetratges, Sheroes, de producció índia i dirigit per Carlos Caro Martín, ha rebut el premi especial del jurat i Sin preguntas, dirigit per José Andrés López de la Rica, ha estat el més votat pel públic.

El documental guardonat Exil-sur-scène mostra la història del Teatre Aleph que va fer el seu debut als camps de concentració de Pinochet (Xile) i, posteriorment, el seu director Oscar Castro, exiliat a París, construeix un nou teatre amb la participació d'actors procedents de la immigració. És una història de teatre de la felicitat on s'oscil·la entre rialles i llàgrimes.

El curtmetratge La invitación-Sleepower relata el compromís d'una nena que ha de convidar a dormir a casa seva unes companyes de l'escola.

La gala de clausura tanca una reeixida edició del Clam

La cerimònia de clausura ha estat presentada per Pep Garcia, dirigida per l'actor manresà Enric Llort, i ha comptat amb l'actuació del Ballet Jove de Navarcles, dirigit per Loli Rubio, així com el grup White Heaven (Laia Pujol i Anna Serra).

Els premis han estat lliurats pels cineastes catalans David Victori i Judith Colell i el director del Clam, Serafí Vallecillos. En representació del llargmetratge guanyador ha recollit el premi el crític de cinema Manel Quinto.

Tant David Victori com Judith Colell han agraït la invitació a la gala de clausura i han posat en valor el treball de festivals amb temàtica social i de compromís amb els drets humans.

El discurs de cloenda ha anat a càrrec del director del Clam, qui ha ha felicitat els guanyadors i ha agraït totes les persones i entitats que han possible "un any especial per al Clam" amb la inclusió de noves seus. "Som conscients que el que hem iniciat comporta una major responsabilitat i que a partir d'ara se'ns valorarà amb un major grau d'exigència".

Després d'enumerar tots els actes celebrats durant aquesta edició, Vallecillos ha dit que enguany ha estat una programació que ha suposat "un salt endavant enorme", el director del Festival ha ressaltat també que "la nostra vocació continua sent la mateixa que és transmetre i promoure els valors humans a través del llenguatge cinematogràfic. Volem contribuir i fomentar el gust pel bon cinema i generar nous públics en els nostres pobles i ciutats". 

Serafi Vallecillos ha finalitzat el seu discurs afirmant que "a partir de demà comencem a treballar en la quinzena edició del CLAM i amb l'objectiu de sempre que és seguir aportant el nostre granet de sorra en la construcció d'un país més solidari i més culte".

Per posar punt i final al festival s'ha projectat la darrera pel·lícula Su mejor história.

Palmarès de la 14a edició del Festival Clam

Concurs de llargmetratges

- Premi del jurat: Exil-sur scène, dirigit per Maurina Paugam i Jen Michel Rodrigo. França

- Premi especial del jurat: Apricot Groves, dirigit per Pouria Heidary. Armènia

- Premi especial del públic: Apricot Groves, dirigit per Pouria Heidary. Armènia

Concurs de curtmetratges

- Premi del jurat: La invitación, Susana Casares. Espanya

- Premi especial del jurat: Sheroes. Carlos Caro Martín. (Espanya)

- Premi especial del públic: Sin preguntas, José Andrés López de la Rica.

Fitxes llargmetratges premiats

Premi del jurat

Exil-sur scène. 2015. França. 62 min. Director: Marina Paugam; Jen Michel Rodrigo. Documental. VOE

Sinopsi: Nascut a Santiago de Xile el 1968, el Teatre Aleph va fer el seu debut en els camps de concentració de Pinochet. Exiliat a París, el seu fundador, Oscar Castro és acollit per Ariane Mnouchkine i Jack Lang, construeix una nou teatre, coneix artistes i treballa amb nens d'Ivry-sur-Seine. Des de llavors, Oscar ofereix el seu argot als nous immigrants. Exil-sur-scène explica aquesta història de teatre de la felicitat on un oscil·la constantment entre rialles i llàgrimes.

- Premi del Públic al Millor Documental – Festival de Biarritz Arérique Latine (França)

- Premi del Públic i menció honorifica del jurat en la categoria millor documental independent - Rencontres du Cinéma Latino-Américain de Burdeaux (França)

Premi Especial del jurat i Premi del públic

Apricot Groves. 2016. Armènia. 80 min. Director: Pouria Heidary Oureh. Intèrprets: Pedram Ansari, Narbe Vartan, Samvel Sarkisyan, Hovhannes Azoyan. VOSC

Sinopsi: Aram, un jove armeni de l'Iran que va emigrar als EUA durant la seva infància, de tornada a Armènia per primera vegada per demanar la mà de la seva amiga armènia que va conèixer en el nou continent. Durant el transcurs d'un dia Aram troba moltes diferències culturals, religioses i socials, sense comptar altres obstacles més importants que encara ha de descobrir.

Curtmetratges premiats

Premi del Jurat

La Invitación. 2016. Espanya. 14 min. Director: Susana Casares. Intèrprets: Teresa Soria Ruano, Rodrigo Poisón, Patricia Arbues. VOE

Sinopsi: Un dia, a l'escola, Silvia es veurà en el compromís de convidar a diverses companyes de classe a dormir a casa seva. Tot i que, ara no té el que les seves amigues anomenarien casa...

- Nominat al Goya al Millor Curtmetratge de Ficció 2017 (Espanya)

Premi especial del jurat

Sheroes. 2016. India. 10 min. Director: Carlos Caro Martín. Documental. VOSE

Sinopsi: La vida pot ser complicada i dura però l'actitud de cadascú pot fer canviar la realitat.
Menció d'Honor a la Mostra de Curtmetratges per la Identitat (Catalunya)

- Millor Curtmetratge a l'International Independent Film Festival – Publicystyka (Polònia)

- Premi del Jurat a Edita - Certamen Social Audiovisual (Espanya) 

- Millor Documental a FIBABC - Festival Iberoamericano de Cortometrajes (Espanya)

Premi del públic

Sin preguntas. 2016. Espanya. 10 min. Director: José Andrés López de la Rica. Intèrprets: Esther Gimeno, Salomón, Mariam Torres. VOE

Sinopsi: A l'anar a llençar les escombraries com cada dia, els amos d'un bar es troben que tot està remogut.

- Premi del Públic al Millor Curtmetratge­ – Festival regional de cortometrages de Tembleque - Cortem -CORTEM 2016 (Espanya)

- Premi del Jurat al Millor curtmetratge – Visuàlia Brunete (Espanya)

- Accèssit – No te cortes y muestra tu corto 2016 (Espanya)

Jurat i comitè de selecció

El jurat de llargmetratges ha estat format per: Quim Casas, Mireia Iniesta, Xavi Garcia, Quim Crusellas i Menna Fité.

El jurat de curtmetratges ha estat format per: Juan Jordi Miralles, Santi Lapeira, Carles Muñoz, Marta Vilanova i Anna Crespo.

El Comitè de selecció ha estat format per Valentí Oliveras, Francesc Álvarez, Francesc Xavier Navarro, Romy Amrein i Amadeu Puig.