Dolors Puigdemont presentarà una exposició sobre «Néixer a Manresa 1930-1960»

Obra de Dolors Puigdemont de l'exposició «Només la memòria»
Obra de Dolors Puigdemont de l'exposició «Només la memòria» | AjM
Redacció
29 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:41h
L'artista Dolors Puigdemont presentarà el pròxim 4 de maig, a les 7 de la tarda, la seva exposició Només la memòria que s'instal·larà a l'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa. L'exposició formarà part del projecte Néixer a Manresa 1930-1960, que ha centrat la seva recerca en els naixements a Manresa durant aquest període del segle passat. Es podrà visitar fins al 25 de juny, de dimarts a diumenge, de 10h a 14h, i els dissabtes, de 17h a 20h.

En les seves obres Dolors Puigdemont ha plantejat reflexions a l'entorn del cos, la fragilitat, el moviment, la llum o el dolor. Per a aquesta mostra, l'artista ha triat algunes peces que contribueixen al diàleg en el context del tema de treball de l'Espai Memòries: el fet concret del néixer, del part, procés del cos, sentit, procés personal, social... però alhora el pensar sobre el néixer com un moviment i un estar, com un procés i un trobar-se.

Després d'haver estat en contacte amb el grup de treball del projecte, Puigdemont ha elaborat el següent text on descriu per on han passat els seus pensaments al preparar la mostra per a l'exposició: "Paisatges interiors, llums, ombres i colors. Tanqueu tots els llibres, deseu-los, només la memòria compta. Memòria clara i ennuvolada alhora, tot té dues mirades en l'acte de donar a llum, entre el goig i dolor de la mare i la incertesa i determinació del nadó. Lliscar amb esforç cap a la llum".

Les obres que s'exposaran estan construïdes amb paper, fusta o malla galvanitzada i es combinen amb aquarel·la, tempera o diferents tipus d'il·luminació. Els títols de les obres són Cossos, Inspira, expira i Tronc adolorit, paral·lelament es projectarà un vídeo titulat Cossos.

El projecte Néixer a Manresa

El projecte es proposa recuperar la memòria dels naixements des d'una perspectiva transversal treballant visions com la històrica, sanitària, antropològica, social i cultural. Per això s'ha comptat amb la participació de persones provinents de diversos àmbits socials i laborals, com ara llevadores i persones del món de la infermeria i del treball social, per exemple.

Durant les últimes setmanes s'han anat realitzant uns tallers de memòria que han servit per anar bastint una exposició a partir de les motivacions, interessos i aportacions de les persones que hi han participat. D'aquí n'ha sortit un recull de dades, persones, documentació, objectes, etc. Amb aquesta forma de treball s'afavoreix fer un espai participatiu on es generi un coneixement compartit resultat del posar en comú el testimoni i els records, la reflexió, la crítica i la creativitat.

L'amplitud de la temàtica és molt gran i en els tallers s'han pogut tractar, entre d'altres, aspectes com l'embaràs, el part, el primer any de vida, la mortalitat infantil, els llocs de naixement, l'ofici de llevadora o ginecòloga, els rituals entorn l'embaràs, l'avortament, els infants abandonats o els drets de la dona i de la maternitat. Tot i el context temporal proposat com a centre del treball, la reflexió s'obrirà també a considerar els debats del present sobre aquest entorn.

El darrer taller serà el pròxim 3 de maig a les 11h a l'Espai Memòries.