Proposen convertir Manresa en la capital europea de la música antiga

El Festival Manresa Antiga 18.XXI és un dels projectes finalistes dels Pressupostos Participatius de Manresa | Ramon Escalé, Manel Camp, Gossos i Santi Arisa, entre d'altres, donen suport a la iniciativa

VÍDEO de promoció del Festival 18.XXI per als pressupostos participatius
VÍDEO de promoció del Festival 18.XXI per als pressupostos participatius | F18.XXI
Redacció
29 d'abril del 2017
Actualitzat a les 11:45h

Tenir el privilegi i el plaer d'escoltar a Manresa, en directe i amb instruments històrics, música de compositors com Haydn, Mozart i Beethoven. Aquesta és la proposta d'un grup de joves músics manresans que volen impulsar el Festival Manresa Antiga 18.XXI, un certamen dedicat a la música del classicisme i del romanticisme que convertiria la ciutat en capital europea de la música antiga. La proposta és un dels projectes finalistes dels Pressupostos Participatius de Manresa. 

Ja fa poc més d'una dècada que a diferents capitals europees s'aposta per la recuperació del patrimoni musical dels segles XVIII i XIX. Manresa és una ciutat amb una llarga tradició cultural i musical. Per això els impulsors de la iniciativa creuen que la ciutat té el potencial per acollir un esdeveniment d'aquestes característiques. Alhora, seria una magnífica oportunitat per apropar aquest repertori, que massa vegades no està a l'abast de tothom, a tots els manresans i manresanes. 

El Festival 18.XXI pretén transformar el model actual de música clàssica amb innovació, creativitat, rigor i excel·lència, i convertir-lo en una experiència de cara al públic, mitjançant els espais singulars de la ciutat, la divulgació i els nous conceptes de concert-degustació i/o concert-vermut, i aconseguir que Manresa esdevingui capital europea d'aquest nou moviment, històricament informat i plenament adaptat a l'estètica del segle XXI. 

Els impulsors del projecte són Roger Illa, pianista manresà especialitzat en interpretació amb instruments de teclat històric; la violinista Ariadna Padró, i Marisa Badia, flautista i cantant especialitzada en la interpretació històrica. 

Més de 20 concerts i una formació musical pròpia

La proposta és que el Festival Manresa Antiga 18.XXI se celebri durant deu dies a diferents espais singulars de la ciutat. En total, hi hauria més de 20 concerts de música antiga. Amb músics d'aquí i de fora. Inclouria també la creació de l'Ensemble Minorisa 18.XXI, integrada per una vintena de joves músics. Per tant, seria també una oportunitat i una plataforma per donar a conèixer el talent de molts músics del nostre territori. 

La programació es completaria amb diverses activitats paral·leles, com xerrades divulgatives, tallers de música i assajos oberts. 

Presentació a la Plana de l'Om

L'exuberant veu de la mezzosoprano manresana Marta Valero, amb l'acompanyament al fortepiano de Roger Illa, va encapçalar la presentació que es va fer del projecte en l'acte dels pressupostos participatius que va tenir lloc dimecres a l'Auditori de la Plana de l'Om. Van interpretar el lied Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte, de W.A. Mozart. Illa va tocar un fortepiano Anton Walter de 1805, facsímil de Paul Poletti, cedit per aquesta presentació. 

Paral·lelament, es va fer la presentació del vídeo de la campanya, que amb el lema Jo també sóc clàssic ha comptat amb la participació de diferents personatges de l'escena manresana, com Ramon Escalé, Manel Camp, Gossos o Santi Arisa, entre d'altres. Seguidament va intervenir Roger Illa, que va exposar les línies principals del projecte. 

Tots els amants de la música que voldrien que aquest projecte fos realitat, poden votar-lo a través del web del pressupost participatiu.