El CTM investiga l'evaporació solar per solucionar la gestió dels purins

El projecte, que té un important potencial per a les zones vulnerables als nitrats, compta amb les empreses SUD Renovables i Granges Terragrisa

Redacció
28 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:09h
Investigadors d'Eurecat-CTM participen en el projecte SOLARPUR, que utilitza per primera vegada l'energia fotovoltaica amb l'objectiu de millorar la gestió dels purins procedents de granges ramaderes, a fi d'ajudar a la sostenibilitat del sector ramader i facilitar l'exportació de l'excedent de purí a zones amb dèficit de fertilitzant natural. 

El projecte, que està liderat per les empreses SUD Renovables i Granges Terragrisa, té un important potencial per a les zones amb una elevada concentració de nitrats a l'aigua subterrània a Catalunya i contempla també la seva aplicació a altres zones de l'estat espanyol i d'Europa que pateixen el mateix problema. 

En conjunt, aquest nou procés es calcula que permetrà la reducció del volum del purí, de manera que es rebaixaran els costos de transport a menys de 6 €/m3 produït. També facilitarà l'ús del residu com a fertilitzant natural en zones deficitàries de nutrients i controlarà les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades a l'emmagatzemament en basses dels purins. 

Per al desenvolupament del projecte, els investigadors instal·laran una planta pilot a una granja porcina de les zones afectades, on incidiran en l'evaporació del contingut aquós dels purins tractats prèviament amb un sistema de separació sòlid/líquid i un sistema biològic. En aquest sentit, preveuen que podran contribuir en la reducció per evaporació d'un 50 per cent del contingut líquid, concentrant d'aquesta manera el contingut en nutrients. 

La planta pilot implicarà la construcció d'una bassa coberta amb control avançat que permetrà intensificar l'evaporació solar i l'ús de l'excedent d'energia provinent d'una instal·lació fotovoltaica per autoconsum, de forma que s'evitaran les emissions de gasos d'efecte hivernacle, principalment amoníac i compostos orgànics volàtils.

El projecte, que s'espera que finalitzi a mitjans del 2018, compta amb el suport d'Agroxarxa i del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i s'enquadra dins la convocatòria Nuclis Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental 2015.

Actualment, després de diversos estudis s'ha arribat a la conclusió que la solució als problemes del purins passa per la gestió i l'ús de les tecnologies millor adaptades a cada realitat, en funció del balanç de nutrients, del problema de transport que s'hagi de resoldre i d'altres requeriments que s'hagin de complir, especialment, els preus dels tractaments i energies necessàries per als processos aplicats.