Redactat l'estudi previ per a la restauració de Santa Maria de Viladelleva, a Callús

Santa Maria de Viladelleva, a Callús
Santa Maria de Viladelleva, a Callús | Diputació
Redacció
28 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:09h
La Diputació de Barcelona ha redactat l'estudi previ de projecte d'actuació per a la restauració de Santa Maria de Viladelleva, a Callús, una església rural del segle XI que presenta una deformació a la volta de l'absis que posa en perill la seva estabilitat. El projecte, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), ha estat lliurat avui pel diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, a l'alcalde Joan Badia. En aquesta trobada el diputat també ha lliurat la nova cartografia topogràfica urbana escala 1:1000 del municipi.

El document conté l'aixecament de plànols, l'estudi geotècnic amb control arqueològic i l'estudi d'estabilitat estructural del monument, així com els documents necessaris per aprofundir en el coneixement de l'edifici, avaluar l'estat de conservació i descriure i valorar les actuacions que caldria dur a terme per garantir la seva pervivència i el seu traspàs a futures generacions.

Els objectius de la proposta d'intervenció són garantir l'estabilitat de l'edifici i la seguretat dels seus usuaris, millorar les condicions d'estanquitat i enfortir la relació significativa entre monument i col·lectivitat.

Els criteris d'actuació es basen en reparar les lesions anul·lant prèviament les causes, sense corregir però, les deformacions que aquestes han originat,  tot utilitzant materials compatibles amb els originals i tècniques de construcció històriques.

Santa Maria de Viladelleva és una església rural d'una sola nau, originaria del segle XI. Entre d'altres lesions, presenta una deformació molt gran a la volta de l'absis que posa en perill la seva estabilitat i que ha motivat la petició de suport tècnic al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local per part de l'Ajuntament de Callús.

Lliurament de la cartografia topogràfica urbana

El diputat Josep Ramon Mut també ha lliurat a l'alcalde Joan Badia, la cartografia topogràfica digital urbana 3D escala 1:1000 del municipi. Aquesta cartografia s'utilitza com a base de les cartografies temàtiques com ara el planejament urbanístic, la cartografia de cadastre, les xarxes de serveis i els equipaments.

Aquesta cartografia, que recull les 433 hectàrees de sòl urbà i urbanitzable del municipi, així com les hectàrees del sòl no urbanitzable necessàries per a la planificació urbanística dels seu àmbit territorial, està realitzada a partir  de les fotografies aèries fetes amb tècniques fotogramètriques i treball de camp. El treball està estructurat en sis fitxers que inclouen l'altimetria, planimetria, toponímia, model digital d'elevacions, vialer i model digital del terreny, segons plec d'especificacions tècniques de la Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya.