El cicle «Per Sant Jordi, llibres de casa» acaba amb la darrera publicació de Josep Girabal

 Josep Girabal (a la dreta) i els geòlegs Josep Maria Mata-Perelló i Ferran Climent
Josep Girabal (a la dreta) i els geòlegs Josep Maria Mata-Perelló i Ferran Climent | AjS
Redacció
28 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:16h
El cicle Per Sant Jordi, llibres de casa va acabar, a Súria, aquest dimecres 26 d'abril, amb la presentació del llibre "Paisatges geològics de la Catalunya Central", de Josep Girabal, al saló de sessions de la Casa de la Vila. El programa d'actes de Sant Jordi es tancarà aquest diumenge, 30 d'abril, amb una ballada de sardanes que la Cobla Súria oferirà a l'era de La Garriga de Castelladral (Navàs) a les dotze del migdia, dins del calendari d'activitats de l'Agrupació Sardanista per a enguany.

El llibre descriu vint-i-cinc itineraris per a conèixer el paisatge geològic de la Catalunya Central, amb un estil divulgatiu i entenedor per tal que aquest patrimoni natural sigui accessible a tota mena de públics.

En la presentació de la publicació, el mestre jubilat, historiador i divulgador Josep Girabal, va remarcar que els paisatges geològics ens ajuden a conèixer l'origen d'un territori. Girabal va explicar que un dels objectius fonamentals del llibre és posar a l'abast de tothom el ric patrimoni geològic de la Catalunya Central, ja que "es pot gaudir de les roques sense saber gaire geologia", va esmenar.

Josep Girabal també va advertir que és necessari preservar aquest patrimoni perquè, malgrat les aparences, "és fràgil" i no pot ser regenerat si es malmet, a diferència d'altres elements naturals com els boscos.

Segons l'autor del llibre, Súria és una vila molt conscient de la importància del patrimoni geològic. En aquest sentit, va elogiar la tasca del grup Els Jubilats de les Guixeres en la recuperació de l'Espai Patrimonial de les Guixeres, i l'adequació de l'entorn de Migmón per a la contemplació d'aquest emblemàtic fenomen natural.

La presentació de l'acte va anar a càrrec del regidor d'Ensenyament, Turisme i Participació, Miquel Caelles. Posteriorment hi van prendre part el president del comitè científic del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central, Josep Maria Mata-Perelló, i el director del Geoparc, Ferran Climent.

Mata-Perelló i Climent van coincidir que "Paisatges geològics de la Catalunya Central" és "un llibre fonamental" per al Geoparc perquè descriu el patrimoni geològic de forma "planera i rigorosa". El llibre ha estat publicat per Farell Editors, amb el suport del Geoparc.

El cicle Per Sant Jordi, llibres de casa va començar el passat 18 d'abril. Enguany s'hi han fet sis presentacions de llibres de ficció, sensibilització, memòria històrica, poesia i divulgació científica i patrimonial.

El programa d'actes de Sant Jordi a Súria ha estat organitzat per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament i la Biblioteca Pública, dins del programa Súria Municipi Lector, i amb el suport de la Diputació de Barcelona. 
Arxivat a