Una caminada de dos dies clourà la campanya per a mantenir el riu Calders net

Es durà a terme el cap de setmana que ve i l'entitat que l'ha organitzat, A Contracorrent, espera que gaudeixi de molta participació

Redacció
28 d'abril del 2017
Actualitzat el 01 de maig a les 0:05h
La campanya organitzada per l'entitat ecologista A Contracorrent a favor d'un riu Calders net i viu arribarà al final, el cap de setmana vinent, després d'un intens mes d'activitats que han centrat l'atenció a denunciar la contaminació que pateix el torrent a causa de les reiterades i periòdiques elevades concentracions d'amoni, nitrats, detergents i tensioactius que provoquen fortes pudors i l'aparició d'escumes al llarg del curs del riu en qüestió.

L'entitat ecologista clourà la campanya amb una caminada que anirà des de Navarcles fins a Moià, tot resseguint el riu Calders. Constarà d'un total de 40 quilòmetres que es repartiran en dos dies. El dia 6, la marxa començarà a dos quarts de nou del matí des del llac de Navarcles i arribarà a les dues del migdia a Calders. El mateix dia es reprendrà des de la plaça Major de Calders, a les cinc de la tarda, i arribarà a Monistrol de Calders a les vuit del vespre.

L'endemà, dia 7, s'iniciarà el segon dia de caminada a les vuit del matí per arribar a Moià abans de la una del migdia, on es dinarà i es farà l'acte públic de final de campanya. La marxa no estarà senyalitzada, cosa que obligarà a caminar en grup. Tampoc hi haurà avituallaments, de manera que cada participant haurà de portar aigua i menjar entre àpat i àpat. S'habilitarà un servei de transport d'equipatges per aquelles persones que facin la marxa completa perquè puguin transportar el sacs i aïllants per passar la nit a la Sala Petita de Monistrol de Calders.

Els ecologistes de A Contracorrent  han demanat a totes aquelles persones "amb sensibilitat ambiental" que participin a la caminada i "facin del cap de setmana dels 6 i 7 de maig un calm popular a favor d'uns ecosistemes fluvials i d'un riu Calders net i viu". En la mateixa línia també han posat de manifest que "només amb una mobilització potent aconseguirem una solució definitiva per resoldre la contaminació de la conca del Calders". Una solució que passa per elaborar un Pla Director per la conca de la riera per tal de regular i gestionar tots aquells temes que afecten el riu, com és el cas dels abocaments, els cabals mínims, les rompudes i les tales. La nova agrupació també exigeix als ajuntaments afectats que facin ús de les sancions per a totes aquelles empreses o persones que incompleixin la legislació sobre abocaments de residus, i que adaptin les seves ordenances municipals.

Més accions aquest diumenge

Dins la campanya que està organitzant l'entitat també s'han programat diferents activitats a Moià aquest diumenge, 30 d'abril. Començaran a dos quarts de dotze del matí a la plaça del CAP amb el grup d'animació infantil Patxamama, que explicarà un conte per a públic familiar sobre la riera de la Tosca.

A dos quarts d'una s'iniciarà una cercavila des de la mateixa plaça del CAP fins a la plaça de l'Ajuntament per demanar una solució definitiva per la contaminació que pateix la conca del riu Calders. Un cop la cercavila hagi arribat davant l'Ajuntament de Moià es farà un vermut gratuït allà mateix que posarà punt i final a la jornada reivindicativa. En cas de pluja, les activitats es faran a l'Ateneu la Pólvora.

D'altra banda, els dies 1 i 6 de maig es podrà visitar, a l'Ateneu moianès la Pólvora, l'exposició itinerant que els ecologistes estan fent circular pels diferents municipis i on s'expliquen detalladament tots els problemes de contaminació que afecten la conca del riu. Entre el 2 i el 5 de maig l'exposició es podrà visitar a la Biblioteca de Moià.

Tothom que estigui interessat a participar a la caminada s'hi ha d'inscriure prèviament clicant aquest enllaç.
Arxivat a