ERC ha ofert rebaixar la responsabilitat d'Estefanell al govern, però CDC no ho accepta

Els republicans han decidit en assemblea insistir en aquesta línia i emplacen l'alcalde a "reestructurar el cartipàs" coincidit amb l'equador del mandat i "aprofitar les capacitats de tots els regidors"

PFB/Mar Martí
27 d'abril del 2017
Actualitzat a les 0:45h
Assemblea d'ERC d'aquest dimecres
Assemblea d'ERC d'aquest dimecres | ERC
ERC Manresa ha ratificat en un comunicat que volen continuar al govern municipal de Manresa, però alhora volen que Mireia Estefanell continuï formant-ne part. Segons ha pogut saber NacióManresa, en les reunions que els republicans han mantingut amb CDC després que l'alcalde, Valentí Junyent confirmés que estava disposat a continuar amb el govern però sense comptar amb Estefanell, ERC havia ofert la possibilitat que l'exprimera tinent d'alcalde hi continués, però amb menys responsabilitats i amb una cartera de menys importància que la que havia tingut fins que va ser destituïda per Junyent. Els republicans entenien que aquest era el punt mig per a que les dues formacions cedissin per igual davant la crisi. En aquestes reunions, però, Convergència s'ha negat a acceptar aquesta possibilitat.

Aquest dimecres al vespre, en una assemblea oberta als militants, ERC ha ratificat la seva voluntat de continuar al govern municipal de Manresa i, per tant, no trencar la coalició amb CDC arran de la crisi oberta per les gravacions a David Bonvehí. Amb tot, els republicans demanen a l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que reestructuri el cartipàs municipal, coincidit amb l'equador del mandat –que es complirà aquest mes de maig-, i insisteixen que volen que hi continuï figurant Mireia Estefanell. De fet, ERC ha acordat "mantenir la confiança política" en la regidora i han anunciat a través d'un comunicat que continuarà com a presidenta del grup municipal. En declaracions a l'ACN, el president d'ERC Manresa, Ramon Fontdevila, ha manifestat que des del partit han entès la "pèrdua de confiança" de l'alcalde envers Estefanell, però creuen que "s'ha de trobar una fórmula perquè tots els regidors puguin aportar les seves capacitats a l'equip de govern". Tot i així, Fontdevila ha demanat a CDC que "no donin una resposta en calent i que es prenguin el seu temps".

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va anunciar el passat 18 d'abril la retirada de les competències a la fins ara primera tinent d'alcalde, Mireia Estefanell (ERC), per la "pèrdua de confiança generada pels fets relacionats amb les gravacions del diputat David Bonvehí". Estefanell era una de les dues persones de les quals el PDeCAT sospitava que podien ser les autores de les gravacions que es van fer a Bonvehí en un restaurant de la capital del Bages. 

Una setmana després de la retirada de competències a Estefanell, ERC ha celebrat una assemblea oberta als militants per decidir el seu posicionament respecte el pacte de govern que manté amb CDC des del febrer de 2016. En una reunió molt concorreguda, ERC ha volgut "ratificar el compromís amb Manresa i la voluntat de continuar al govern i de treballar per un projecte de ciutat compartit amb els socis de coalició", segons informa el partit a través d'un comunicat. El grup valora "positivament" el projecte que s'ha endegat amb CDC. 

Els republicans asseguren que la "pèrdua de confiança manifestada per l'alcalde Valentí Junyent envers la fins ara primera tinent d'alcalde, Mireia Estefanell, no pot condicionar la continuïtat d'aquest govern". En aquest sentit, el partit ha manifestat que manté la confiança política en Estefanell i, per això, continuarà com a presidenta del grup municipal.

Així, ERC ha emplaçat a l'alcalde i l'equip de govern a treballar per "reestructurar el cartipàs municipal", coincidit amb l'equador del mandat, "de manera que permeti aprofitar les capacitats de tots els regidors i regidores, superant debilitats i millorant la cohesió de l'equip". 

El president d'ERC Manresa, Ramon Fontdevila, ha aclarit que des del partit s'ha "entès" la pèrdua de confiança de l'alcalde envers Mireia Estefanell, però considera que "al mateix temps hem de trobar fórmules que permetin que tots els regidors puguin aportar les seves capacitats a l'equip de govern". Fontdevila creu que en les properes setmanes fins a l'equador del mandat hi ha "temps per poder avaluar amb serenitat i un càlcul més ajustat" la reformulació de l'equip de govern.