«Temps de... minerals i roques» continua acostant la geologia a la ciutadania

Es tracta de tot un seguit d'activitats i propostes lúdiques i culturals que se celebren durant aquesta setmana

Redacció
24 d'abril del 2017
Actualitzat a les 9:29h
Temps de... minerals i roques és el títol de la proposta que fan la biblioteca Ateneu les Bases, la biblioteca del Campus Universitari de Manresa i l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa, conjuntament amb el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central i el Museu de Geologia Valentí Masachs. Es tracta de tot un seguit d'activitats i propostes lúdiques i culturals que tenen com a objectiu atansar la geologia a la societat i difondre l'ús dels recursos naturals.

El programa és molt variat i ens permet participar en propostes adaptades a diferents edats i públic: xerrades per conscienciar-nos sobre l'ús responsable dels minerals com a recurs natural, un club de lectura, un espectacle infantil i una sèrie d'activitats experimentals i sensorials.

Fins al 30 d'abril, les dues biblioteques acullen exposicions on es poden veure mostres de fòssils, minerals i roques per veure, tocar i tastar; fotografies de minerals i formes i textures de la naturalesa i pòsters sobre les activitats de cooperació internacional que realitza la UPC Manresa en matèria de mineria artesanal a l'Amèrica llatina.

El dia 26 d'abril, es farà una xerrada sobre Els minerals: una responsabilitat social per fer-nos conscients que els minerals són necessaris per facilitar-nos la vida i l'ús que els donem en el nostre dia a dia.

El dia 27 d'abril es farà un taller urbà d'identificació de minerals i roques a partir de tecnologies de geoposicionament, per fer un viatge virtual a través del temps i entendre l'evolució de l'escorça terrestre (més informació o inscripcions a mines@epsem.upc.edu). El mateix dia es farà un club de lectura sobre el llibre Criatures extraordinàries de Tracy Chevalier, que té per protagonistes dues dones caçadores de fòssils.

I el dia 28 d'abril es farà l'espectacle infantil basat en el conte de la Queralt Somiatruites, que va ser protagonista d'una cantata multitudinària coorganitzada pel Geoparc. En aquesta ocasió, l'activitat serà de petit format i explicarà la història de la Queralt, una nena molt imaginativa que, per tocar de peus a terra, s'omple les butxaques de pedres que simbolitzen els valors que han fet realitat el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central.

Aquest cicle va tenir la seva primera edició l'any passat amb el Temps de... matemàtiques. Enguany, des de l'organització es va decidir que seria interessant fer-ho sobre minerals i roques i es va buscar la complicitat del Geoparc i del Museu de Geologia. El Geoparc hi col·labora econòmicament i també en l'organització del programa d'activitats, com el taller urbà d'identificació de minerals i roques i l'adaptació de la cantata de la Queralt somiatruites.

Es pot consultar el programa detallat a www.geoparc.cat