«Cap altra ciutat no ha destacat tant com Manresa en el seu moviment alternatiu»

Els autors de "Des de la Reserva, 35 anys de construcció d'Alternatives a Manresa", Marc Rodríguez i Marc Padró, admeten davant un auditori ple d'històrics activistes, que el llibre és "un autohomenatge que ens devíem"

Marc Padró, Litus, Marc Rodríguez, Jacob Monsech i Roger Colomer
Marc Padró, Litus, Marc Rodríguez, Jacob Monsech i Roger Colomer | Pere Fontanals
21 d'abril del 2017
Actualitzat a les 23:13h
Des de l'antic 1981, arran de la detenció de Pere Bascompte i Jaume Llusà, "que s'activa" els moviment alternatiu, i que podríem interpretar com la prehistòria de la Festa Major Alternativa de Manresa, "la més antiga de tots els Països Catalans", situa Marc Rodríguez, coordinador del llibre Des de la Reserva, 35 anys de construcció d'Alternatives a Manresa.

"Malgrat que la primera intenció, ja des del seu 20è aniversari, era fer un llibre dedicat a la Festa Major Alternativa, quan vàrem intentar entendre perquè a Manresa hi havia aquell prolífic moviment, vàrem comprovar que cada vegada que tiràvem enrere anaven sortint coses noves fins que ens vàrem trobar al 1981", explica. "Segur que s'hi trobaran a faltar dades i fotos, però hem hagut de fer cribatge", es justifica amb humor davant d'un auditori de la plana de l'Om amb un públic composat per gent molt jove, gent de mitjana edat, i persones d'aquelles que ja han arribat als 50, i que són cares de tota la vida, o d'etapes importants de la vida.

Fer aquest llibre ha significat per a Rodríguez "un retrobament", reviure allò "que vaig viure en primera persona, però que estava massa ocupat" per assimilar-ho. És "un autohomenatge que ens devíem", assumeix, Manresa "ha estat la primera ciutat dels PPCC amb una Festa Major Alternativa", la primera, també, "en tenir un bar del rotllo com l'Havana", va ser "pionera també en els concerts antirepressius", i encara ara "la dinàmica continua", ara "tenim en la PAHC una de les plataformes més importants de tot l'Estat". "Cap altra ciutat no ha destacat tant en els Països Catalans com Manresa en el seu moviment alternatiu", i encara menys "durant tant temps".

220 pàgines i 570 imatges destriades entre més de 2.000

Marc Padró, com a dissenyador del llibre, ha explicat que per fer el llibre hi ha hagut una feina ingent de sel·lecció com ho mostra el fet que el llibre tingui 570 imatges, entre fotos i cartelleria, que han estat destriades d'entre més de 2.000. 220 pàgines a tot color, amb una seqüència cronològica de dues pàgines per any, fins a l'inici de la Festa Major Alternativa, el 1992, en que ja se'n dediquen entre 4 i 6 per any.

Padró també ha explicat que s'han editat 500 còpies del llibre, que es venen a 23 euros, i que el cost total del projecte ha estat de 4.000 euros.

L'autor del pròleg Carles Tenesa Litus, també ha situat el llibre en la seva memòria personal. "Quan vaig veure que els nostres moviments eren objectiu dels atemptats de l'extrema dreta o que companys meus eren detinguts i tortunrats, vaig comprovar que tot plegat no era un joc", ha explicat davant l'auditori. I apunta sobre els inicis de la Festa Major Alternativa, la precarietat de tot plegat, "no teníem ni corrent elèctrica, ni escenaris, ni massa idea de res". "Cal dir -assegura entre rialles- que tampoc els músics no en sabien gaire".

El llibre

Des de la Reserva, 35 anys de construcció d'Alternatives a Manresa explica la història dels moviments socials de Manresa, des del 1981 al 2016. Prenent la Festa Major Alternativa com a fil conductor, el llibre s'endinsa en totes les mobilitzacions, col·lectius, concerts i actes que han dut a terme els col·lectius independentistes i llibertaris de Manresa: des de les mogudes per la insubmissió i en contra la caserna de Rajadell, les detencions i tortures contra militants independentistes, els concerts antirepressius a la Pista Castell, els centres socials okupats, les vagues generals, el rebuig a la Guerra de l'Iraq, la lluita contra el feixisme, les campanyes per la defensa de la llengua i la unitat dels Països Catalans, el clam popular de la PAHC...

Es podrà adquirir el dia de Sant Jordi a les parades de l'Ateneu La Sèquia, la CUP i La Distri del Passeig, o bé a la parada i botiga de la Llibreria Papasseit. Té un preu de 23 euros.