Súria comença el programa d'actes de Sant Jordi

Presentació de «Memòries Castelltallat» a la sala de plens de l'Ajuntament de Súria
Presentació de «Memòries Castelltallat» a la sala de plens de l'Ajuntament de Súria | AjSú
Redacció
21 d'abril del 2017
Actualitzat a les 20:06h
La història local, la sensibilització i la literatura de ficció han protagonitzat les primeres sessions del cicle Per Sant Jordi, llibres de casa, organitzat per l'Ajuntament de Súria dins de les activitats programades amb motiu de la diada de Sant Jordi. El cicle continuarà aquest divendres 21 d'abril amb la presentació d'Aral, el darrer llibre de poemes del surienc Moisés Galindo a la Biblioteca Pública (20.00 h).

El saló de sessions de la Casa de la Vila va acollir dijous 20 d'abril la presentació a Súria al llibre Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages de l'entitat L'Arada Creativitat Social i diferents col·laboradors. L'acte va servir per destacar la importància de la memòria històrica i els lligams històrics entre Súria i Castelltallat (Sant Mateu de Bages).

El llibre recull vivències, testimonis i històries personals sobre la vida a Castelltallat en les primeres dècades del segle XX. L'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, va manifestar que la publicació de Memòries Castelltallat és "una manera singular" de reconèixer l'esforç de les persones per mantenir la seva identitat en una època de grans canvis.

El batlle surienc va parlar sobre els vincles de "bon veïnatge" que existeixen entre Súria i Castelltallat, amb una forta interrelació de famílies i persones. Segons Josep Maria Canudas, "ens podem felicitar per aquesta xarxa de sinergies", que encara es pot desenvolupar més en el futur.

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Mateu de Bages, Joan Ullé, va expressar el seu agraïment a les persones que han fet possible l'elaboració del llibre, preservant així una part important de la història local.

La periodista Dolors Pujols, membre de l'enitat L'Arada, va agrair el suport dels ajuntaments de Sant Mateu de Bages i de Súria pel suport a la difusió d'un llibre d'"autoria col·lectiva" que reflexa un sentiment de poble "molt sòlid" per part de les persones de Castelltallat.

En l'acte també van parlar dues de les persones que han participat en l'elaboració del llibre, Anna Duocastella i Josep Casellas, sobre la importància de conservar l'experiència i la saviesa de les persones grans per tal que les noves generacions les coneguin i sentin més estimació pel seu lloc d'origen.

La presentació de Memòries Castelltallat va omplir el saló de sessions de la Casa de la Vila. Entre les persones assistents hi havia membres de les corporacions municipals de Súria i de Sant Mateu de Bages.

Altres sessions del cicle Per Sant Jordi, llibres de casa

La Biblioteca Pública va acollir dimecres 19 d'abril la presentació del llibre Cuando tu cerebro decide desconectarse, publicat dins del projecte ACT-Epilepsy per desfer els tòpics sobre l'epilèpsia i normalitzar la visió social d'aquesta malaltia.

El llibre, amb text de la surienca Irene Carreño i il·lustracions del navarclí Ivan Vilches, explica la història d'una nena de cinc anys que viu l'experiència de començar a conviure amb l'epilèpsia.

El projecte ACT-Epilepsy és una iniciativa de la surienca Iris Serrano, amb el suport de nombroses persones de Súria i de la resta del Bages. En l'acte de presentació, Iris Serrano va explicar que el llibre ha estat publicat gràcies a una campanya de micromecenatge. Dins del projecte també s'han realitzat sessions formatives amb infants sobre l'epilèpsia.

Per la seva banda, Irene Carreño va agrair l'oportunitat d'haver pogut participar en aquesta iniciativa i va elogiar les il·lustracions "excepcionals" d'Ivan Vilches. L'acte va ser presentat per la regidora de Cultura, i també va comptar amb la presència de l'alcalde Josep Maria Canudas.

Aquesta nova edició del cicle Per Sant Jordi, llibres de casa va començar dimarts 18 d'abril amb la presentació de les novel·les Trilogía amnesia i El infierno en la lujuria de Gabriel. El primer pecado capital contra el ser de la surienca Sílvia Caballol. L'acte va tenir lloc a la Biblioteca Pública i també va ser presentat per la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella.

Aquestes són les dues primeres novel·les de l'autora surienca, llicenciada en psicologia clínica per la Universitat Autònoma de Barcelona. En l'acte de presentació, Sílvia Caballol va explicar que amb les seves obres intenta "no deixar indiferent" i desafiar les conviccions dels lectors amb històries de personatges que viuen al límit, escrites amb un llenguatge que vol ser "contundent i directe".

Itinerari poètic pel centre urbà de la vila

Dins de les activitats del programa de Sant Jordi, aquest divendres 21 d'abril s'instal·larà al centre urbà un itinerari poètic entre les places de Sant Joan i de la Serradora, amb poemes escrits per alumnes de les escoles Francesc Macià, Mare de Déu de Montserrat i Fedac-Súria, de l'Institut Mig Món i de l'Escola Municipal de Formació d'Adults. L'itinerari romandrà en aquest espai urbà durant tot el cap de setmana.
Arxivat a