ERC deixarà passar el ple de dijous abans de reprendre les converses amb CDC per la crisi de govern

Els republicans volen calibrar "les formes" dels convergents durant la sessió plenària per donar-los resposta a partir de divendres

19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 23:02h
ERC ha viscut aquest dimecres al vespre el Sopar de la República
ERC ha viscut aquest dimecres al vespre el Sopar de la República | ERC
Després de diversos dies passant-se la pilota de teulada a teulada, ERC Manresa ha decidit aturar l'esfèrica després que l'alcalde Valentí Junyent i la regidora portaveu del govern Àuria Caus hagin reiterat en roda de premsa que la revocació de Mireia Estefanell dels seus càrrecs al govern és ferma i que es mostren disposats a continuar amb el pacte amb ERC modificant el cartipàs actual.

Si més no, l'intercanvi de notes de premsa, rodes de premsa i declaracions perdrà la intensitat que ha tingut aquestes darreres hores ja que ERC es vol prendre un dia "de reflexió" i deixar passar el ple per calibrar "les formes" que empren l'alcalde i els regidors convergents durant la sessió. I a partir de llavors, emprendre les converses entre les dues formacions per veure com surten del carreró aparentment sense sortida en que s'han ficat uns i altres.

Totes dues formacions en un carrer sense sortida

Valorant el resultat del test de força d'aquests últims dos dies, ni uns ni els altres no han quedat en una situació gens còmoda. Convergència, després que Junyent destituís Estefanell per la via ràpida, s'arrisca a quedar sola en el govern si tots els regidors republicans pleguen en solidaritat amb ella. El govern es quedaria amb només vuit regidors, amb menys efectius quan va començar el mandat ja que llavors tenien Miquel Davins, purgat, precisament, quan es va signar el pacte de governabilitat amb ERC.

No té millor peça al teler ERC. El seu entossudiment en protegir Estefanell l'ha portat a llençar un repte perdedor: que l'alcalde fes marxa enrere en la destitució de l'extinent d'alcalde sota l'avís que ho fes "pel bé de la ciutat". Com era d'esperar, Junyent ha respost ab amabilitat, estenent la mà... però sense Mireia Estefanell en el nou rol de competències. Adscrita al grup, com en Pol Huguet, o sense adscripció, com Miquel Davins, que això ja és cosa d'ERC, però en tot cas fora del govern. I tot plegat tenint en compte que a una i altra bancada la intensitat amb què els regidors viuen els farols de les seves respectives formacions no és homogènia.

Dijous en el ple, doncs, les formes seran importants ja que fins i tot el més mínim detall és competència de la presidència, com per exemple la cadira en la que s'asseurà cada regidor. Fins al mes de març, Mireia Estefanell ocupava una plaça gairebé a tocar la de l'alcalde, però ara, sense cartera, caldrà veure on s'asseu.

Finalment, la data límit del dijous de ple per tancar les converses ja no serà data límit i s'obrirà un nou escenari amb uns altres tempos que se suposen més pausats. Mentrestant a Manresa, aquest dimecres, ERC celebra el sopar de la República, i a Barcelona, ja ningú no parla del que va dir David Bonvehí.