El Teatre Conservatori acollirà dissabte un concert solidari de suport a Alep

Emmarcat dins els actes del Festival de cinema Clam, el concert agruparà diversos artistes de la comarca i pretén donar suport a la ciutat siriana d'Alep, sis anys després de l'inici del conflicte

Bombardejos a la ciutat siriana d'Alep
Bombardejos a la ciutat siriana d'Alep | ACN
Redacció
18 d'abril del 2017
Actualitzat a les 12:57h
Aquest dissabte, dia 22, a les 7 del vespre tindrà lloc al Teatre Conservatori el concert solidari de suport a la ciutat siriana d'Alep, sis anys després d'iniciar-se el conflicte. El concert s'emmarca dins els actes del Clam, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya. El preu de les entrades serà de 10€ per a les persones adultes i 5€ per a infants menors de 12 anys. Ja es p oden adquirir a les taquilles del Teatre Kursaal de Manresa.

Diversos músics de la comarca oferiran un concert ple de sensibilitat per recollir fons que es destinarà a diferents famílies de la ciutat d'Alep. Les cinc propostes musicals que hi participaran són: els grups de Combo Jazz i Cromàtics del Conservatori Municipal de Música de Manresa; el Duet Amalgama; el pianista i compositor suís Ralph Zurmühle; i Oyuna Batuvora Grup.

Les actuacions es combinaran amb testimonis directes del drama de Síria. Es comptarà amb ONGD's, però també amb persones refugiades que han arribat a la Catalunya Central després d'un periple per països, camps de refugiats i dol de tot el que han deixat al seu país.

Les actuacions musicals

Combo de Jazz i Cromàtics són dos grups del Conservatori Municipal de Música de Manresa, dirigits per Joan-Pau Chaves. Graduat superior per l'Esmuc, és pianista, baixista, compositor, arranjador i/o director musical. A més, ha fet col·laboracions continuades en televisió i ràdio, a la vegada que participa activament en projectes docents.

Cromàtics, un grup composat per 12 nois i noies, va sorgir l'any 2016 com una aposta per la música moderna popular. Ofereixen un repertori variat: jazz, passant per la nova cançó i arribant al pop més actual. Jove també és la composició del Combo de Jazz que combinarà veu i instruments com trompeta, clarinet, baix, bateria i guitarra.

La resta del programa musical es completa amb el Duet Amalgama, format per Montserrat Oliveras, pianista, i Cristina Ruiz, soprano. També actuarà el pianista i compositor suís Ralph Zurmühle, qui va descobrir la seva vocació als 5 anys i es va formar en diferents estils musicats a Suïssa. Actualment, viu al Bages i porta més de 20 anys realitzant concerts tant per Europa com als EU. La música amb diversitat cultural anirà a càrrec d'Oyuna Batuvora Grup.

Sis anys de guerra a Síria

El passat mes de març es van complir sis anys de guerra a Síria. Les imatges del patiment i de la destrucció del país són demolidores. Fins i tot, poden generar necessitat de prendre distància, però sempre es poden trobar a l'abast formes de col·laboració que, sumades, aporten una mica d'esperança a les víctimes del conflicte.

Aquesta activitat vol ser un gest simbòlic en suport de les víctimes dels conflictes, en concret en suport de les famílies d'Alep, ciutat d'origen de veïns de la comarca que han ajudat a conèixer la realitat de Síria. Un país amb una important riquesa cultural i amb 22 milions d'habitants, dels quals més de la meitat han hagut de deixar les seves llars.

Després de sis anys de guerra, gairebé 5 milions de sirians han fugit del país, 450.000 persones han mort i 1,5 milions de persones han resultat ferides. Mentrestant, la UE ha donat refugi al 3,5% de les 160.000 persones refugiades que va acordar acollir; la majoria de persones que han deixat el país malviuen en camps de refugiats amb importants seqüeles físiques i psicològiques, tant per les pèrdues com per les dificultats que han viscut durant els trajectes.

En concret, la ciutat d'Alep, la segona amb més població de Síria abans de la guerra, ha patit un greu assetjament que ha acabat amb la major part de les infraestructures, serveis i condicions bàsiques. Durant més de dos anys va ser assetjada i ha rebut bombardejos continuats de totes les faccions. L'aigua, els aliments i les medicines són béns molt preuats als quals no poden accedir moltes de les famílies atrapades a la ciutat.

Activitats com el concert Un clam per Alep són, sobretot, un toc d'atenció per mostrar la solidaritat de poble a poble i veure què pot aportar cada persona i cada ciutat per millorar mínimament la complexa situació internacional. A més dels fons recollits, que són molt necessaris per poder cobrir les necessitats més bàsiques de la població, és important poder unir esforços per demanar a les institucions el respecte als drets humans i la voluntat de recuperar el diàleg i la no violència. Com explicava un jove refugiat, “no sé què ha passat, nosaltres només volíem democràcia”.

Aquest acte suma suports del Consell Municipal de Solidaritat, del Conservatori Municipal de Música, de tots els grups musicals participants i de la mateixa Diputació de Barcelona.