La PAHC aconsegueix la condonació d'un deute hipotecari després d'ocupar la Caixa de la plaça Major

L'Emmanuel va tornar el 2013 el pis que havia comprat a Barclays, i CaixaBank, que va adquirir aquest banc un any després, li reclamava 48.000 euros de part de la hipoteca i els interessos

11 d'abril del 2017
Actualitzat a les 20:05h
Emmanuel, al centre, mostra l'acord de condonació, acompanyat de membres de la PAHC
Emmanuel, al centre, mostra l'acord de condonació, acompanyat de membres de la PAHC | PAHC
La PAHC Bages ha aconseguit aquest dimarts que CaixaBank hagi condonat el deute hipotecari que tenia pendent l'Emmanuel, després que el 2013 tornés al seu banc el pis que havia adquirit i aquest l'hagués subhastat i venut per 118.000 euros. Com que l'operació hipotecària total era de 129.000 euros, CaixaBank li reclamava l'import pendent més els interessos i les costes acumulades fins a uns 48.000 euros.

Després d'una ocupació que ha començat a les 11 del matí i que s'ha allargat fins a passades les 2 del migdia, els responsables de CaixaBank han acceptat la petició d'Emmanuel, que està cadat i té tres fills, i li ha condonat aquest deute. De fet, Emmanuel ja no era el propietari del pis hipotecat i l'operació s'havia fet sense avaladors, de manera que no es podia portar a terme un desnonament, ni embargar cap propietat, però, com ha explicat l'afectat, al constar en el registre de morosos, tenia problemes en coses tan senzilles com donar d'alta una línia telefònica.

Una operació a cavall de l'absorció de Barclays per CaixaBank

Emmanuel, que és casat i té tres fills, va demanar una hipoteca a Barclays, però el pis on va entrar a viure a Sant Vicenç de Castellet va començar a donar-li problemes molt aviat, tal com ha explicat a NacióManresa des de l'oficina de la Caixa. "Em va arribar a caure el sostre del menjador", concreta. Segons diu "els mateixos responsables de Barclays van acceptar que havien dut una gestió lamentable" del seu cas i que estudiarien la possibilitat de fer una dació en pagament del pis. En aquests tràmits, Emmanuel, el 2013 va lliurar les claus de l'habitatge a Barclays, i el banc va posar el pis a subhasta i el va vendre per 118.000 euros. Un any després, CaixaBank adquiria Barclays.

Com que el total de la hipoteca era de 129.000 euros, CaixaBank li reclama a Emmanuel un total de 48.000 euros, inclosos els interessos i costos de la operació. Malgrat que el pis està subhastat i venut, Emmanuel ha continuat rebent avisos de desnonament i posteriorment avisos del jutjat dient-li que el desnonament no es produiria, ja que no vivia en el pis. Emmanuel, que explica que en la hipoteca no hi havia cap tipus d'avalador, admet que es tracta més d'una qüestió de "tranquil·litat" que no pas efectiva, "ja que no em poden fer fora d'un pis on no hi visc des de 2013".

A mitjans del passat mes de març, Emmanuel es va reunir amb el director de l'oficina de la Caixa de Terrassa que porta la gestió del seu expedient "i inicialment em va dir que CaixaBank no feia condonacions de deute dels habitatges que venien del Barclays". "Malgrat tot, em va dir que faria el possible per aconseguir-me la condonació del deute -segueix explicant- i fins i tot per aconseguir-me un pis a lloguer social on viure amb la meva família". Fa deu dies Emmanuel va tornar a escriure al director de l'oficina de Terrassa però encara no ha rebut resposta.

Aquest dimarts al matí, la responsable de l'oficina de la Caixa de la plaça Major li ha demanat als membres de la PAHC que li donin un dia per veure com està el seu expedient, però els ocupants s'han mantingut ferms en l'ocupació. Al llarg de tot el matí s'han anat fent reunions i trucades als serveis centrals del banc. La responsable territorial de CaixaBank s'ha desplaçat a l'oficina i, finalment, quan era l'hora de tancar ha sortit amb el document de l'acceptació de la condonació del deute.