La Coral Cardonina reivindica cinc segles de tradició musical

L'església de Sant Miquel acollirà aquest diumenge l'oratori "Cardonensis Passió", on s'hi recull una tradició musical centenària interpretada a l'entorn de la Setmana Santa

Foto de la Coral Cardonina durant la Passió de 2016
Foto de la Coral Cardonina durant la Passió de 2016 | Coral Cardonina
Redacció
06 d'abril del 2017
Actualitzat a les 22:56h
Les obres de compositors de renom internacional com J. S. Bach, Z. Kodály o E. Elgar, els motets polifònics d'il·lustres compositors renaixentistes (J. Van Berchem i G. Croce) conservats als arxius musicals de la parròquia, espirituals negres, música ortodoxa russa del segle XIX i brillants composicions del romanticisme germànic i britànic (J. H. Lützel i John Stainer, respectivament) ressonaran novament sota les voltes gòtiques del temple parroquial cardoní compartint el seu protagonisme musical amb autors més nostrats com ara Mn. Cinto Verdaguer, J. Freixes, J. Font Parera i el darrer mestre de capella cardoní, Mn. Josep M. Casafont. Tot plegat, a càrrec de la Coral Cardonina i amb la concurrència d'un grup d'actors encapçalat per Teresa Company (evangelista), Salvador Campos (Jesús), Antoni Guixé (Pilat) i Bernat Barat (Pere).

El jove cineasta Albert Farré ha estat l'encarregat d'elaborar la projecció visual que il·lustrarà els diversos episodis de l'acció dramàtica amb una gran pantalla que presidirà el presbiteri de la nau parroquial. Ovidi Cobacho Closa, director i responsable de la iniciativa, ho explica amb les següents paraules: "Com és sabut, la Setmana Santa és el moment més important de l'any litúrgic cristià i, com a tal, comprèn un gran nombre de celebracions que tenen com a finalitat la recordança i la recreació dels darrers moments de Jesucrist a la Terra: la seva Passió, Mort i Resurrecció. Aquests actes cerimonials (processons, actes litúrgics, rituals, càntics, escenificacions teatrals, etc) han anat variant i evolucionant al llarg del temps, atresorant un riquíssim patrimoni cultural i immaterial arreu dels territoris d'arrel cristiana". 

A Cardona, l'il·lustre historiador Mn. Joan Serra i Vilaró dona noticies de nombroses processons i actes religiosos documentats ja des del segle XVI, entre els quals la solemne processó de Divendres Sant, segons sembla fundada per un mercader cardoní l'any 1571. El testimoni de gran part d'aquestes celebracions centenàries va cristal·litzar en l'àmbit musical, donant lloc a un valuós llegat cultural que, d'ençà de la seva fundació (1958), la Coral Cardonina ha procurat preservar i renovar.

Precisament amb el propòsit de recollir i reformular aquesta llarga tradició de celebracions de la Setmana Santa a Cardona, ha sortit aquest oratori sobre la passió i mort de Jesucrist: Cardonensis Passió. Una iniciativa concebuda a partir d'una adaptació dramàtica dels textos evangèlics sobre la Passió de sant Lluc, sant Joan i sant Mateu, nodrits amb diversos cants polifònics i corals que, a semblança dels grans oratoris bachians i händelians, glossen i participen de la narració dramàtica. No es tracta, per tant, d'un espectacle teatral sinó d'un oratori pròpiament dit, on l'acció dels fets és narrada per un evangelista amb la intervenció de diferents personatges que dialoguen i canten alternativament. Tot plegat, il·lustrat amb una producció visual de prop d'un centenar d'imatges corresponents a obres plàstiques d'artistes de renom de diferents períodes històrics que s'han ocupat de representar les escenes de la passió de Jesucrist.”

Cardonensis Passió tindrà lloc el proper diumenge 9 d'abril a les 19.00h, a l'església parroquial de Sant Miquel. Les localitats anticipades es podran adquirir a l'Oficina de Turisme de Cardona fins mateix dia del concert al matí, a un preu de 8€. A la tarda, una hora abans del concert s'habilitaran les taquilles a la porta del temple, on podran adquirir-se les localitats a un preu de 10 euros. 
Arxivat a