Manresa aprova la seva ordenació urbanística per als propers 20 anys amb un ampli consens

Només la CUP s'absté malgrat que reconeix que el POUM provisional és millor que l'avanç del Pla que van votar a favor el maig de 2015, però "aquell era viu, i aquest queda ja tancat només pendent de les instàncies superiors"

31 de març del 2017
Actualitzat a les 14:34h
El regidor Marc Aloy explica el POUM sota la mirada de l'alcalde Valentí Junyent
El regidor Marc Aloy explica el POUM sota la mirada de l'alcalde Valentí Junyent | Pere Fontanals
El ple extraordinari de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous ha aprovat per una immensa majoria el pla que regularà l'ordenació urbanística de Manresa durant els propers 20 anys, si la comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central li dona el darrer vist-i-plau. Tots els grups del consistori hi han votat a favor excepte la CUP que s'ha abstingut.

El regidor responsable del pla, Marc Aloy, ha destacat que es portava a debat "el dictamen més important, no només d'aquest mandat, sinó dels darrers anys". "Aquest POUM ha trigat cinc anys a gestar-se fins a arribar aquí, i l'hauran de gestionar els propers sis governs de la ciutat, segurament governs de diferent color polític", ha emfatitzat. A mode d'història, Aloy ha recordat que aquest és el tercer pla que s'aprova des de la mort de Franco. "El de 1981 va ser el del trencament amb l'urbanisme de la dictadura, i el de 1997 va servir per dotar-nos de nous equipaments".

Aloy ha destacat que el POUM "gestiona creixements controlats de població en un marc de sostenibilitat econòmica, fins al punt que s'eliminen estructures viàries que preveien un creixement important de la població". També, que preveu dos plans especials ferroviaris, un per cada companyia; que contempla i completa la connectivitat de la trama urbana amb l'Anella Verda, i que preveu 30.000 metres quadrats més de superfície per a equipaments que l'aprovació inicial.

En aquesta línia de moderat creixement, el POUM "desclassifica 42 hectàrees de sòl urbanitzable que passa a ser no urbanitzable", i treballa a partir de 128 polígons de microactuació per facilitar el seu desenvolupament a partir d'actuacions més petites. En el Centre Històric també es fa un important canvi ja que el pla "premia la rehabilitació dels edificis per davant de la substitució" i "s'amplien els usos dels edificis que estaven previstos per a equipaments, però que es troben sense ocupació". Aloy ha posat sobre la taula que el 21% dels habitatges de Manresa són buits, un 18% dels quals són al Centre Històric. "El POUM es marca com a objectiu passar d'aquest 21% al 15%".

També ha recordat que el document recull el 70% e les 341 al·legacions presentades després de l'aprovació inicial, i també les prescripcions de l'informe de la Comissió territorial d'Urbanisme. És un pla "que sap entendre el moment en que ens trobem", ha conclòs.

L'oposició posa en valor les facilitats per participar-hi i la voluntat d'entesa

Des del regidor no adscrit, Miquel Davins, fins a la pròpia CUP, tots els grups de l'oposició han destacat "la predisposició de tècnics i polítics en atendre les demandes i peticions que s'han fet en un pla que en moltes ocasions no és fàcil de gestionar". Així, Ton Sierra, de Democràcia Municipal, ha volgut aclarir que "serem exigents en el seu compliment, però sempre des d'una posició constructiva". "Cal un bon pla, com aquest, per no haver d'actuar des de les urgències circumstancials", com ha passat durant la bombolla, ha sentenciat.

El regidor de Ciutadans, Miguel Cerezo, ha repassat un per un els diferents àmbits del pla i ha destacat alguna desavinença, com el trasllat de l'estació dels FGC i d'autobusos, que no considera "imprescindible", a més, que "resulta molt car". Malgrat això, ha assegurat que "estem d'acord amb gairebé tot el POUM".

El regidor socialista, Joaquim Garcia, que ja havia estat regidor d'Urbanisme en una etapa anterior de l'Ajuntament, ha explicat el canvi de posicionament del PSC respecte de l'aprovació inicial, en que es van abstenir. L'aprovació inicial preveia "canvis d'estació en les línies de ferrocarrils, es perdien reserves d'equipaments, es preveia la construcció de pisos a sota-teulada, es contemplava poca previsió d'habitatge de protecció oficial, i hi havia altres coses més concretes com l'ampliació del Carrefour", ha sintetitzat Garcia.

Aquests fets s'han corregit en gran mesura gràcies a l'acceptació de boa part de les al·legacions presentades, malgrat que tot i que "hem aconseguit que Carrefour no pugui créixer, no hem pogut evitar que el polígon dels Dolors pugui acabar sent un nou macro-centre comercial". Tampoc no considera adequat la possibilitat de construcció a sobre de l'últim pis a sota-teulada, o, com ha completat en el torn de rèplica, l'edificació prevista d'un nou edifici a la plaça Bonavista a tocar de la rotonda que es construirà properament.

Entremig de la seva intervenció, des del públic un reduït grup de veïns del Guix han interromput la intervenció del regidor per llançar proclames en contra del seu enderroc.
 

Veïns de la Guia manifestant-se contra l'enderroc dels blocs. Foto: Pere Fontanals


La CUP diu que el POUM "ha virat" cap a les posicions d'ERC i PSC

En la seva intervenció, la CUP, l'únic grup que no ha votat a favor del POUM, ha justificat la seva decisió en el fet que l'avanç del POUM que van votar a favor el 2015 -amb una composició diferent del ple- era "més nostre", tal i com ha assegurat Gemma Tomàs. "Llavors ens vàrem implicar en l'elaboració del POUM, però a l'entrar al govern ERC -que inicialment s'havia abstingut- el pla ha virat cap als seus posicionaments", ha explicat tot assegurant que "el pla que s'aprova ara és més de la línia d'ERC i PSC".

Concretant, Tomàs, entén que el govern no ha inclòs les dues al·legacions que la CUP havia presentat. "La CUP proposava establir mecanismes per limitar el creixement de Manresa, establint un criteri que primer se centrés en ocupar pisos buits, després actuar sobre els solars i finalment, construir", extrems que, segons la regidora no s'han recollit en el document provisional. També el creixement comercial dels Trullols ha preocupat a la CUP que, considera, el pla no regula "suficientment".

A banda de les dues al·legacions, Tomàs també ha destacat que "l'Anella Verda es podria haver blindat millor", que "el POUM contempla un 6% menys d'espais públics que el document inicial", que "el pla espacial de l'espai públic de la carretera de Vic i Cardona no va lligat amb el pla i el protocol per a les estacions de transport públic" i que "la concentració d'habitatge és massa dens amb una previsió d'habitatges molt petits", entre d'altres. La falta de visió sobre igualtat també ha estat referida per la regidora.

Per això, ha sentenciat, "el POUM ha fet un canvi de viratge".

Serracanta i Aloy responen a la CUP

El un debat de la importància del POUM, el grup municipal de Convergència hi ha volgut tenir la paraula, malgrat que generalment no fan intervencions separades els dos socis de govern. En aquest cas, Jordi Serracanta ha intervingut per subratllar, tècnicament, la intervenció anterior de Marc Aloy, però políticament ha incidit en l'abstenció de la CUP retraient-los que "no és el POUM el que ha canviat, sinó que ha canviat la CUP", en referència a que en el 2015 el portaveu de la CUP era Adam Majó.

Per la seva part, Marc Aloy ha recordat que el POUM que es portava a aprovació inclou "més metres quadrats d'equipaments o més metres de vials per a vianants", fets pels quals la CUP no va al·legar. Sobre les polítiques d'igualtat, Aloy ha reptat a Tomàs, a fer "cinc propostes per feminitzar el POUM".

En la contrarèplica, Gemma Tomàs ha admès que el POUM millora el pla vigent des de 1997 i també el que es va aprovar inicialment, "però hi ha una diferència: nosaltres vàrem votar a favor d'aquell perquè era viu, es podia esmenar, i el que votem ara és un document tancat, que, només queda pendent de les instàncies superiors".

Bacardit, Majó i "no tenia ganes d'aprovar-lo des del principi"

El final del debat ha servit per citar al regidor d'urbanisme de l'últim mandat, Ramon Bacardit, que en un article recent deia que "l'actual POUM no millorava el de l'aprovació inicial", segons ha recordat Tomàs, i una piulada que ha fet "en directe" -no es trobava al saló- felicitant el govern, els tècnics i l'oposició per haver consensuat aquest document, text que ha llegit literalment Marc Aloy.

Després d'alguna referència directa i indirecta a Adam Majó -que sí que es trobava a la sala- tant per la seva condició d'exregidor de la CUP, com per ser actualment el comissionat del Centre Històric, Aloy ha retret a Tomàs que "la CUP d'aquest mandat no tenia massa ganes d'aprovar el POUM des del principi".

Una intervenció final del socialista Felip González ha donat pas a la votació, i a unes paraules de l'alcalde, Valentí Junyent, que ha reclamat el sentit de ciutat demostrat en l'elaboració del POUM per altres temes també importants.
 

Tots els regidors, excepte els de la CUP, han votat a favor del POUM. Foto: Pere Fontanals