Tot a punt per a una nova edició de la Fira de l'Abat de Navarcles

Aquest cap de setmana la Monacàlia prendrà els carrers del municipi

La Monacàlia torna a Navarcles aquest cap de setmana
La Monacàlia torna a Navarcles aquest cap de setmana | AjNvc
Redacció
29 de març del 2017
Actualitzat a les 15:30h
Fa mil anys va ser fundat el monestir de Sant Benet de Bages, i Navarcles sempre ha viscut a la seva ombra. Durant segles, al monestir hi havia el senyor espiritual i feudal dels navarclins. El que Navarcles celebra l'1 i 2 d'abril amb la Fira de l'Abat és aquesta relació tan propera i alhora recorda el que el monestir ha representat per als navarclins des del segle X. 

La Fira de l'Abat inclou múltiples activitats, com la visita al corral del monestir, una visita guiada al estables dels animals que hi havia al monestir de Sant Benet. Els infants també tindran el seu espai amb Monacal Nen, espais d'activitats per als nens i nenes: tirolina, tir amb arc, trenet, pinta cares, catapultes, Gir Cat, taller d'estels i de ceràmica.

Durant els dos dies es viuran representacions teatrals com No volem dependre de Sant Benet, quan en el segle XIX, Navarcles va decidir que volia dependre de la Corona i no del monestir. O Sant Benet, el nostre senyor, a qui paguem el delme, quan en el segle XVI cada any hom havia de pagar al monestir una part de la collita. I també La fundació de Sant Benet de Bages: amb el casament de Sal·la i Ricardis.

La gastronomia també hi tindrà un lloc destacat amb l'espai gastronòmic, el refetor del monestir, la taverna i el celler monacal, així com una rostida gegant del porc. En altres espais es mostrarà com es feien les botifarres quan es matava el porc (botifarra blanca, botifarra negre, botifarra al perol, cansalada...). A més a més et pots quedar a dinar a la fira, o a sopar i esmorzar amb els menú del rostit de la porcella, amb postres del monestir de Sant Benet i amb tast de vins casolans. Durant el sopar es pot gaudir de l'espectacle de foc: Els fills de Drako.

A part, hi haurà mostra de feines d'abans o el campament medieval, amb explicacions sobre les unces, lliures, pams, quarteres i jornals... per aprendre a mesurar les coses en temps dels monjos. 

També es podrà viure la màgia de l'església de Navarcles il·luminada amb espelmes, amb la possibilitat de pujar al seu campanar. La trobada de col·leccionistes de plaques de cava de la Catalunya central celebrarà la seva 18a edició, i també hi haurà la XI Trobada d'Autocaravanes a la pista d'atletisme.