Territori no sol·licitarà una pròrroga per continuar abocant runam al Cogulló

El departament assenyala que la prohibició prové d'una sentència judicial "i executarem el que haguem de fer"

Laura Busquets/ACN
29 de març del 2017
Actualitzat a les 12:46h
Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han apuntat a l'ACN que no li correspon a l'administració catalana dir si hi ha d'haver una pròrroga o no per tal que Iberpotash pugui continuar abocant runam salí al Cogulló de Sallent. Segons els comitè d'empresa de la companyia, aquesta opció permetria salvar 5.000 llocs de treball directes i indirectes que estan en joc si a partir del 30 de juny no es pot continuar amb els abocaments al Cogulló tal i com marca la sentència del Tribunal Suprem. "No podem donar opinions sobre una sentència judicial, executarem el que haguem de fer", han afegit les mateixes fonts. Paral·lelament, el Govern també es manté a l'espera que el Pla Director de la Mineria del Bages (PDU) s'acabi aprovant definitivament i es reguli com s'ha d'efectuar el traspàs de l'activitat d'extracció de Sallent a Súria.

El Govern no contempla sol·licitar una pròrroga per tal que Iberpotash pugui continuar abocant runam al Cogulló després que aquest dimarts la CUP li hagi exigit que posi "totes les solucions necessàries" per salvar els lloc de treball a la companyia del Bages. La diputada de la CUP, Anna Gabriel ha dit que la seva formació no permetrà que es responsabilitzi els treballadors de l'actual situació i que siguin ells "els qui hagin de pagar la factura amb una eventual reducció de la plantilla". Per la cupaire, "la responsabilitat està en mans del Govern i són ells els qui han de treballar per mantenir tots i cadascun dels llocs de treball".

Segons els sindicats que conformen els dos comitès d'empresa (CCOO, UGT, USOC i CGT), "l'única solució viable" és continuar amb els abocaments de runam al Cogulló. Per tant, si es compleix la sentència del Tribunal Suprem, això comportarà una reducció de la producció i, com a conseqüència, l'acomiadament de treballadors. 

La proposta dels sindicats és transitòria, ja que la demanda que es pugui continuar abocant al Cogulló és fins que finalitzin les obres de la planta de Súria, que l'empresa calcula finalitzar a principis del 2019. Quan l'obra estigui completada, la mina de Súria serà capaç de mantenir la producció necessària perquè l'empresa sigui rendible i pugui absorbir els treballadors de Sallent. A grans trets, aquests treballs consisteixen en la construcció d'una rampa gegantina d'accés a la mina de Cabanasses que permetrà aquest augment de la producció.

De moment, els comitès han engegat una campanya per demanar el suport de la ciutadania i aquest dissabte han convocat una marxa silenciosa. L'acte sortirà a les 11h des de la rotonda de l'Esclat de Sallent.
Arxivat a