El nou POUM de Manresa desclassifica 45 hectàrees de sòl urbanitzable

El document, que ha de passar per ple aquesta setmana, preveu més de 3.000 habitatges nous de protecció oficial

El regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, amb els plànols del nou POUM
El regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, amb els plànols del nou POUM | Estefania Escolà
Estefania Escolà/ACN
29 de març del 2017
Actualitzat a les 16:21h
El nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa fa una aposta pel creixement sostenible de la ciutat i desclassifica 45 hectàrees de sòl urbanitzable que passa a ser no urbanitzable. D'aquesta manera, el regidor de Planejament, Marc Aloy, considera que el document és "inèdit" en el sentit que redueix els creixements previstos en l'últim POUM. "És un document que se sap situar en la nova conjuntura econòmica i demogràfica després d'uns anys de molt creixement", ha explicat a l'ACN. Per altra banda, la proposta també preveu un 30% d'habitatge de protecció oficial, el que representa un total de 3.117 habitatges. El nou document s'ha d'aprovar en el ple extraordinari que l'Ajuntament de Manresa té previst celebrar dijous. De moment, la proposta ja compta amb el suport del PSC i la CUP ha anunciat finalment que s'abstindrà.

El regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, ha destacat que el nou POUM de Manresa és un document que aposta "per la transformació de la ciutat". "És a dir, Manresa té teixits urbans obsolets que cal repensar i reconvertir-los per tal de fer-los residencials i guanyar espais lliures i zones verdes", ha afegit. Així, el document ha revisat el teixit existent de la ciutat per veure què es podia millorar.

En concret, només al centre històric, hi ha previstos 25 àmbits d'actuació de transformació que van en aquesta línia i, en el conjunt de la ciutat, un total de 128, 60 més que en l'anterior POUM. "Molts més, però d'una dimensió molt més petita. És un treball de microcirurgia, els únics creixements que es proposen són creixements per recosir la ciutat, per completar-la i per relligar barris", ha explicat. 

Pel que fa al nombre d'habitatges, el document preveu la creació de 10.505 habitatges, dels quals uns 7.000 seran nous i la resta són fruit de la rehabilitació del teixit urbà. És a dir, són habitatges que ja existeixen, però que no es poden rehabilitar i que, per tant, s'hauran de tirar a terra i fer de nou. 

Pel que fa a l'habitatge social, el document definitiu garanteix el 30% d'habitatge de protecció oficial en tots els àmbits de creixement de la ciutat. En concret, el document preveu un total de 3.117 habitatges de protecció oficial. 

Aposta pel centre històric

El nou document ofereix més eines als propietaris del centre històric per tal que apostin per la rehabilitació de les seves finques. Així, el nou POUM treu l'afectació urbanística de diverses finques per tal de permetre la seva rehabilitació i, a més, reconeix tant l'alçada dels edificis com la seva profunditat edificable per tal d'incentivar-la. És a dir, aquells edificis que actualment tenen més superfície de la legal, si s'aposta per la rehabilitació, es podrà conservar aquesta superfície. En canvi, si es decideix tirar-lo a terra, llavors sí que s'haurà de reduir la superfície edificable. 

Protecció de l'Anella Verda

Aloy ha destacat que el nou POUM té "molta cura" de la protecció dels espais de més interès paisatgístic, dels connectors biològics i del mosaic agroforestal. Tot això, ha dit, sense oblidar l'activitat econòmica del territori amb la protecció del regadiu i amb la creació de nous usos en sòl no urbanitzable. Aquí s'inclou el nou projecte de l'Oller del Mas, una iniciativa que afecta un total de 150 hectàrees situades a l'entorn de la històrica casa castell del Mas Oller, i on s'hi vol construir un càmping amb bungalous, una zona d'acampada, una casa de colònies per a una trentena de persones, un centre d'interpretació de la natura de la zona, punts d'observació ornitològica i una hípica. 

Equipaments i zones verdes

Respecte l'aprovació inicial del POUM, el nou document guanya 30.000 metres quadrats més d'equipaments. Així, es recuperen altres reserves d'equipament que s'havien volgut requalificar i que el document final reconsidera mantenir com a reserva pública, sobretot a les zona universitària, a les Bases i a la Ronda Nord. Un dels més destacats és una part del Centre Hospitalari que, passa de requalificar-se com a residencial en la seva totalitat, a mantenir-se com a equipament en un 60%. 

Alta participació en la redacció del document

El document ha estat redactat conjuntament entre un equip extern liderat per l'arquitecte i urbanista, Mauro Mas, i per personal tècnic de l'Ajuntament de Manresa. Tanmateix, en l'elaboració del projecte, que s'ha allargat durant cinc anys, ha comptat amb la participació de ciutadans, partits polítics i representants empresarials, entre d'altres. 

En aquest sentit, el regidor ha recordat que, durant l'últim any, s'han celebrat onze comissions del POUM. "Gairebé una cada mes", ha subratllat. Segons Aloy, el projecte final del POUM ha incorporat total o parcialment el 70% de les 340 al·legacions que s'hi van presentar. 

El document té previst passar per ple extraordinari el pròxim dijous. De moment, el PSC ja ha anunciat el seu vistiplau, mentre que la CUP ha decidit que s'abstindrà. Aquest serà l'últim tràmit a càrrec de l'Ajuntament. A partir d'aquí, el Govern tindrà quatre mesos per portar-lo a la Comissió d'Urbanisme.