Neix un grup ecologista per denunciar la contaminació del riu Calders

A Contracorrent reclama un diagnòstic detallat de l'estat de tota la conca i que els polígons industrials deixin d'abocar fins que es localitzi l'origen dels problemes

Una membre del grup A Contracorrent omple una ampolla d'aigua del riu contaminat
Una membre del grup A Contracorrent omple una ampolla d'aigua del riu contaminat | Estefania Escolà
Estefania Escolà
22 de març del 2017
Actualitzat a les 15:46h
El Moianès i el Bages han dit prou a la contaminació del riu Calders, que pateix des de fa molts anys una forta problemàtica ecològica per les reiterades i periòdiques elevades concentracions d'amoni, nitrats, detergents i tensioactius que provoquen fortes pudors i l'aparició d'escumes al llarg del curs del riu. L'aparició de grans blocs d'escuma s'ha intensificat els darrers mesos i, per aquest motiu, diverses organitzacions ecologistes i polítiques de les dues comarques han creat A Contracorrent. Aquesta és la primera vegada que s'uneixen els col·lectius de tots els municipis afectats per tal d'exigir una solució. En primer lloc, reclamen un estudi detallat de tota la conca del riu, i que els polígons industrials deixin de créixer i fer abocaments fins que no es localitzi l'origen dels problemes. El grup ecologista ha engegat aquest dimecres, Dia Mundial de l'Aigua, una campanya en defensa de la conca del riu Calders.

La conca del riu Calders pateix des de fa molts anys una forta problemàtica ecològica que té origen en les limitacions i insuficiències de la depuradora de Moià per tractar totes les aigües industrials que hi arriben. Tanmateix, la nova entitat ecologista considera que "aquesta no és, ni de bon tros, l'única font del problema", ja que, segons ha explicat la seva portaveu, Elisabet Bigorra, al llarg de la conca del riu s'hi produeixen nombrosos acabaments que, en forma de purins, aigües grises o residus urbans i industrials, arriben fins al curs del riu. 

La situació s'ha agreujat aquests últims mesos, amb l'aparició de nombrosos blocs d'escuma al llarg del riu. Un dels últims episodis va tenir lloc el passat mes de febrer a Navarcles. 

Per denunciar aquesta situació, diverses entitats ecologistes i polítiques de les dues comarques afectades –el Moianès i el Bages- s'han unit i han creat l'entitat 'A Contracorrent'. La nova agrupació ha posat en marxa una campanya en defensa de la conca del riu Calders a través de la qual es vol generar debat i pressió social per tal de resoldre "d'una vegada per totes" la situació del riu Calders. La campanya, que contempla exposicions i xerrades a tots els municipis afectats, acabarà amb una marxa des de Navarcles fins a Moià, els dies 6 i 7 de maig. 

L'ampliació de la depuradora de Moià no és suficient

Bigorra ha assegurat que l'ampliació de la depuradora de Moià –prevista per aquest 2017-, "no és suficient" i ha reclamat un diagnòstic complet de tota la conca del riu Calders, amb els seus afluents, per tal de veure la problemàtica que hi ha a tots els municipis per on passa. 

En aquest sentit, la nova entitat exigeix un Pla Director per a la conca del riu Calders per tal de regular i gestionar tots aquells temes que afecten el riu, com és el cas dels abocaments, els cabals mínims, les rompudes i les tales. A més, reclamen que els polígons industrials deixin de créixer i d'abocar fins que es localitzi l'origen dels problemes. 

Per altra banda, la nova agrupació també exigeix als ajuntaments afectats que facin ús de les sancions per a totes aquelles empreses o persones que incompleixin la legislació sobre abocaments de residus, i que adaptin les seves ordenances municipals. 
Arxivat a