Manresa acull tres actes per commemorar el Dia Mundial de la Poesia

A les comarques de la Catalunya Central (Bages, Berguedà, Solsonès, Anoia, Osona i Moianès) també organitzen un munt d'actes entorn d'aquest dia

Roda de premsa de presentació dels actes del Dia Mundial de la Poesia
Roda de premsa de presentació dels actes del Dia Mundial de la Poesia | AjM
Redacció
20 de març del 2017
Actualitzat a les 15:28h
Un any més, la iniciativa de la Institució de les Lletres Catalanes, la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO, la participació de nombroses entitats i institucions del Govern de Catalunya i del Govern de les Illes Balears, es tradueix en l'organització d'actes arreu dels territoris del domini lingüístic català per commemorar el Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març.

Manresa i les comarques de la Catalunya Central es tornen afegir amb veu pròpia a aquesta commemoració amb un munt d'activitats que tenen com a objectiu l'homenatge a les lletres i la difusió de la poesia. Arreu de Catalunya i zones de parla catalana seran més de 250 activitats les previstes.

L'acte de presentació de la programació a la Catalunya Central s'ha fet aquest migdia a la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa i ha anat a càrrec de la directora dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Blasco; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; la directora de la Biblioteca l'Ateneu les Bases, Neus Capdevila; la directora del Centre de Normalització Lingüística Montserrat, Núria Brugarolas; la directora de la Biblioteca de Sant Fruitós de Bages, Conxita Fenoy; i el director de la Biblioteca de Gironella, Francesc Puig.

Actes a Manresa

En aquesta edició, Manresa participa en la commemoració amb tres actes: dos que han tingut lloc a l'Espai Òmnium i un tercer que se celebrarà a l'Ateneu les Bases el 29 de març.

17 de març (ja celebrat). Espai Òmnium (C/ Sobrerroca, 38)

Presentació de llibre de poemes. Joan Isaac va presentar el seu primer llibre de poemes, titulat Intimissimi (Ed. Llibres del Segle). Després de la presentació, Joan Isaac va recitar i va cantar amb l'acompanyament al piano d'Antoni –Olaf Sabater.

Organitza: Òmnium Bages i Ed. Llibres del Segle

18 de març (ja celebrat), a les 6 de la tarda. Espai Òmnium. (C/ Sobrerroca, 38)

Presentació del llibre de poemes de Rossend Sellarés, A l'aguait dels Finestrons (Ed. Albí) i recital poètic a càrrec de Joc i Foc, acompanyat del guitarrista Martí Riera.

Organitza: Òmnium Bages i Ed. L'albí.

29 de març a les 7 de la tarda. Biblioteca Ateneu les Bases

Recital de poemes del poeta manresà Gerard Cisneros (dels quals se'n editen 250 exemplars). Interludi musical a càrrec del Cor Obert del CNL Montserrat, dirigit per Rosa Ortega. A continuació alumnat dels cursos de català del CNL i participants del programa Voluntariat per la llengua recitaran poemes de Màrius Torres, en motiu de la commemoració de l'Any Màrius Torres, i també poemes dels respectius països d'origen. L'acte finalitzarà amb un ressopó informal de pastes, refrescs i vi.

Organitza: Ajuntament de Manresa, Biblioteca Ateneu Les Bases i CNL Montserrat.

Evolució de la celebració del Dia Mundial de la Poesia

La celebració del Dia Mundial de la Poesia ha experimentat un creixement molt important als darrers anys. Al 2012 es van organitzar arreu del territori 83 activitats. Els anys 2013 i 2014, des de la ILC es van impulsar 120 i 150 actes respectivament. El 2015 el nombre d'actes va créixer molt considerablement, fins als 246. El 2016, malgrat que el DMP va caure en dilluns i en dates molt properes a Setmana Santa, va ser possible un increment d'actes, fins arribar als 268. Aquest 2017 es preveu que les activitats estiguin al voltant d'una xifra similar.

En aquesta edició s'ha triat un poema de la poeta mallorquina Antònia Vicens

L'opuscle commemoratiu del Dia Mundial de la Poesia, amb el poema La poesia, escrit per a l'ocasió per la poeta mallorquina Antònia Vicens, en català i traduït a vint llengües es podrà trobar a les biblioteques de Manresa (Ateneu les Bases i Biblioteca El Casino).

Aquest opuscle ha estat distribuït per tot el país, gràcies a la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, a la xarxa de centres del Consorci per a la Normalització Lingüística i al Gremi de Llibreters de Catalunya.

Les 20 llengües a les quals ha estat traduït el poema són: alemany, amazic, anglès, àrab, armeni, castellà, estonià, euskera, francès, gallec, hebreu, hongarès, italià, kurd, mandarí, occità (aranès), quítxua, romanès, urdú i wòlof.

Accions participatives i de difusió a la xarxa

La informació sobre les accions i celebracions al conjunt del territori català, així com la ressenya biogràfica i literària de la poeta Antònia Vicens, es pot consultar a l'espai del Dia Mundial de la Poesia que s'ha habilitat al portal lletrescatalanes.cat, un espai de participació i d'intercanvi per a entitats i col·lectius que treballen en la promoció de la lectura. Qualsevol persona o entitat pot fer arribar un poema, una traducció, un vídeo, una fotografia, etc., i es penjarà en aquest espai col·lectiu.
 
Al perfil de Twitter i amb l'etiqueta #DMP17 es podran seguir les piulades que facin referència a la celebració del Dia Mundial, i a la pàgina de Facebook de la Institució hi trobareu, també, informació puntual al respecte i podreu deixar-hi els comentaris que creieu oportuns. Els darrers anys aquesta opció participativa ha experimentat un augment considerable i ha facilitat que ens hagin arribat traduccions del poema.

Actes celebrats i actes previstos al Bages i Moianès

- Avinyó: 14 de març, 17.00 h. Biblioteca d'Avinyó. Lectura en veu alta: Non si male nunc de Sònia Moll. El lector de la biblioteca i el Club del Llibre de la Residencia Relat es troben per fer la lectura de poemes de Sonia Moll ala Biblioteca d'Avinyó. Organitza: Biblioteca de Avinyó.
 
- El Pont de Vilomara i Rocafort: 21 de març, 19.00h. Biblioteca El Pont de Vilomara i Rocafort. Poesia i música. La música tradicional dels Trobadors del Bages es combinarà amb la lectura de poemes per part de diferents generacions de dones del Pont de Vilomara i Rocafort.
 
- Moià: 24 de març. 20.00h. Biblioteca de Moià. Presentació del llibre de poemes Todos los rincones del mundo, de Josep Piella, i lectura i recital de poemes a càrrec dels Lectors de l'Esplai. Organitza: Biblioteca de Moià i l'Esplai, la Comunitat dels Avets, Escola de Müsica de l'Escola Pia i Banc del Temps.
 
- Navarcles: 17 de març, 18.00h. Biblioteca Sant Valentí. Sessió de contes i poemes: Estàs fet un poema! contes plens de ritme i poemes que expliquen contes. Hora del conte poètica amb Mònica Torra. Adreçat a nens i nenes de4 a 12 anys. Organitza: Biblioteca de Navarcles.
 
- Sant Fruitós de Bages: 21 de març, 19.30h. Biblioteca de Sant Fruitós de Bages. Palabras de Miguel. Narrador: José Manuel Garzón. Pianista: José Galiana. Espectacle poètic-musical. Homenatge al poeta Miguel Hernández (1910-1942) a través de la correspondència mantinguda amb la seva esposa, Josefina Manresa, al llarg de la seva vida. Organització: Biblioteca de Sant Fruitós de Bages, Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.
 
- Sant Vicenç de Castellet: 16 de març. 19.00h. Biblioteca Salvador Vives. Va tenir lloc una trobada amb l'escriptora Sònia Moll. Organitza: Biblioteca Salvador Vives.

- Santpedor: 21 de març, 18.30h. Residència d'Avis L'Onada. Passejada pel centre històric de Santpedor, amb aturades en punts claus, per fer lectura de poemes en veu alta. Acte obert a tothom. Recorregut: Inici: Residència d'Avis L'Onada. Can Jorba. Trobada dels participants i lectures dins la residència. Organitza: Biblioteca Pare Ignasi Casnovas i SAC (Santpedor Art i Creació).
 
- Súria: 21 de març, 18.00h. Biblioteca de Súria. Lectura de Poemes: es llegirà el poema de l'Antònia Vicens en diferents llengües i després els assistents podran llegir lliurement poemes que hagin escollit. Organitza: Biblioteca de Súria i Ajuntament de Súria.