Un estudi hidrogeològic evitarà inundacions a les Coves del Toll

, Moià | 20/03/2017 a les 11:29h
Especial: Moianès
Arxivat a: Societat, inundacions, estudi hidrogeològic, coves del toll
Les Coves del Toll ja no s'inundaran més
Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les Coves del Toll de Moià han patit, en diverses ocasions, inundacions (la darrera va tenir lloc el passat mes de març), que, en alguns casos van acabar fent malbé alguns dels trams interiors del recinte prehistòric.

Amb l'objectiu d'obtenir eines per prendre les mesures oportunes davant les inundacions de l'interior de les Coves, i poder preservar el museu i els seus jaciments arqueològics i paleontològics, des de Moià s'ha realitzat un estudi per a conèixer el funcionament hidrogeològic del sistema d'aqüífers que engloben les Coves del Toll.

En aquest sentit, s'han realitzat les següents accions: recerca d'antecedents bibliogràfics locals i regionals; reconeixement geològic de detall de l'entorn de les coves; prospecció geofísica amb tomografia elèctrica que ha permès conèixer per on circula el riu subterrani i existència de noves entrades; presa i anàlisis de mostres d'aigua a diferents punts de control, i la instal·lació d'una estació d'aforament  per determinar el cabal a la sortida del riu subterrani a la surgència.

Amb els resultats obtinguts d'aquestes accions es conclou que les Coves del Toll només pateixen inundacions en períodes de pluja forts (per damunt de 40 mm de precipitació diària acumulada), i que, possiblement, és el resultat de l'entrada d'aigua per diferents sectors i factors. El que sí que es pot determinar és la ràpida resposta del riu subterrani el qual apareix de forma quasi immediata en episodis de pluja. Aquest fet és característic de conques de recepció de petites conques.

Pel que fa referència a la comparativa dels resultats obtinguts amb les analítiques, no s'observa cap canvi que pugui indicar diferències en la procedència de l'aigua. D'altra banda, les analítiques que s'han fet durant l'estudi no demostren que l'aigua pugui venir d'un lloc en concret, ja que hi ha tantes dades coincidents amb superficials propers com amb pous llunyans. La causa d'aquestes coincidències es deu que són aigües que estan captives en les mateixes litologies i que, per tant, han evolucionat de la mateixa manera.

Solucions

En aquest estudi s'han proposat un seguit de mesures correctores per evitar futures afectacions a causa de l'aigua dins i fora de les Coves del Toll. Entre aquestes mesures hi destaquen la instal·lació de barreres físiques i/o canals de desguàs a les zones més immediates de la zona visitable i jaciments arqueològics i paleontològics. També es creu oportú evitar tornar a tancar l'accés del riu subterrani a l'interior de la Cova, evitant sobreerosions i pressions elevades en aquest punt; i mantenir net i lliure d'obstruccions el desguàs natural a la Surgència i la reixa que tanca l'accés a la Cova.

Finalment, per poder aprofundir en el coneixement de la hidrologia de l'entorn del Parc Prehistòric de les Coves del Toll, en l'estudi es recomanen un seguit de mesures preventives, com per exemple, la d'elaborar un protocol de presa de mostres d'aigua i d'analítiques; la d'instal·lar una estació meteorològica a l'entorn del Parc; la de planificar la construcció de més estacions d'aforament als torrents i rieres per conèixer i mesurar bé les variacions de cabal en diferents situacions meteorològiques; la de planificar una campanya d'observació de la circulació d'aigües mitjançant traçadors; la de realitzar un aixecament topogràfic digital a l'interior de la Cova; la d'ampliar les investigacions geofísiques a l'entorn del traçat conegut de la Cova per obtenir dades de la circulació d'aigua al subsòl de la zona, i la de sobrevolar les zones amb aflorament de calcàries de l'entorn del Parc mitjançant drons equipats amb aparell de mesura que puguin ajudar a localitzar noves cavitats.

COMENTARIS

Em sembla que es creen necessitats inútils.
Anònim, 21/03/2017 a les 11:59
+4
-1
A veure,

Les inundacions no han estat durant milers o milions d'anys?
I durant tots aquests anys s'ha anat mantenint aquestes coves?
Perquè ara (que a més hi ha menys inundacions que fa 1000 anys), els hi entra la necessitat de començar a manipular la naturalesa de les coves?
A no ser que afecti a allò que han instal·lat ara, a dins. en aquest cas que ho facin apte per inundació i ja està.
Preservar un museu in situ
Autor del treball, 23/03/2017 a les 15:01
+0
-0
Com be es comenta, les inundacions han estat "sempre", pero actualment (durant els ultims 50 anys) s'ha excavat una zona que havia estat abandonada pel riu subterrani, i s'ha trobat un jaciment arqueologic i paleontologic excepcional, que cal preservar de lacirculacio d'aigua en moments de pujades sobtades d'aigua.
Visiteu la Cova i ho podreu comprobar, i gaudir d'una visita als nostres origens
Salut

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Santpedor tornarà a acollir el Castra ad Aurum aquest cap de setmana | Xavier Sucarrats
01/01/1970
Del divendres 20 al diumenge 22 d'octubre
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 22
VIDEO La Guardia Civil durant la càrrega a l'escola Juncadella de Sant Joan | @quicosalles
Amb el mes de novembre arriba la Producció Nacional de Dansa a Manresa | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el sivendres 3 de novembre