El ple de Manresa aprovarà incloure el cognom matern en el nomenclàtor municipal

Una de les accions que es duran a terme des del consistori serà la d'afegir el segon cognom en els carrers que portin el nom d'una persona

Redacció
15 de març del 2017
Actualitzat a les 12:03h
L'Ajuntament de Manresa aprovarà, en el ple ordinari que celebrarà aquest dijous, 16 de març, la incorporació dels dos cognoms en tota la documentació municipal amb l'objectiu de reconèixer el paper de les mares. 

Es tracta d'una proposta que té el suport de tots els grups municipals que conformen el consistori. I és que, tal com expressen, la capital del Bages -com tantes altres ciutats- "només reconeix la tasca dels homes però no de les dones, que històricament no se'ls ha donat la importància que es mereixen".

En aquest sentit, des de l'ajuntament també es posa de manifest que de tots els reconeixements a persones que s'han fet posant els seus noms als carrers, només el 5% porten el nom d'una dona (com és el cas del carrer Teresa Claramunt, Rosa Sensat o Maria Aurèlia Capmany). Traduït a números, dels 158 carrers que hi ha a Manresa dedicats a persones, 150 són homes i 8, dones. És per aquest motiu, i amb l'objectiu de visibilitzar el paper femení, que s'ha decidit que totes les vies de la capital del Bages incorporaran, també, el cognom de la mare. 

En aquests moments, l'Ajuntament de Manresa està elaborant de forma participada amb la ciutadania i el Consell Municipal de la Dona –amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona–,  el II Pla d'igualtat de Gènere. Un document que serà de referència de les polítiques d'igualtat de gènere pels propers anys, partint del reconeixement de les desigualtats i discriminacions existents per raó de gènere, i de la voluntat de transformar aquesta realitat. Les actuacions s'encaminen a afavorir la igualtat de dones i homes en tots els àmbits i a propiciar un model de ciutadania més igualitari, basat en el respecte i l'equitat tant per raó de gènere com d'orientació sexual.