Els funcionaris acusats de coaccionar un intern de Lledoners neguen els fets davant del jutge

Els tres treballadors s'enfronten a tres anys de presó i a una multa de 8.100 euros

Els tres funcionaris de Lledoners acusats de coaccionar un pres s'enfronten a tres anys de presó
Els tres funcionaris de Lledoners acusats de coaccionar un pres s'enfronten a tres anys de presó | Estefania Escolà
ACN/Estefania Escolà
15 de març del 2017
Actualitzat a les 9:43h
Els tres funcionaris de Lledoners acusats d'un delicte d'obstrucció a la justícia van negar haver coaccionat cap intern durant el judici que es va celebrar aquest passat dimarts, 14 de març, al Jutjat Penal 3 de Manresa. Els treballadors van desmentir totes les acusacions de la fiscalia i van assegurar que, ni van agredir cap intern, ni tampoc van amenaçar-lo dient que tindria problemes al pati. 

Els fets, recordem-ho, van tenir lloc el 9 de febrer del 2014, quan un intern va denunciar un dels funcionaris acusats per haver-lo agredit el 23 de desembre del 2013 en una sala d'escorcolls del centre. Segons el relat del reclús, el funcionari li havia dit "romanès de merda" i l'havia colpejat a les costelles. La denúncia va recaure al Jutjat d'Instrucció número 6 de Manresa i va motivar una investigació interna a la presó per tal d'aclarir els fets.

La fiscalia considera que el funcionari investigat es va posar d'acord amb dos funcionaris més de la presó per coaccionar un altre intern que assegurava que havia estat testimoni de l'agressió. Segons el ministeri, els tres treballadors van amenaçar l'intern dient-li que tindria problemes al pati de la presó si no canviava la seva versió dels fets. 

L'intern presumptament coaccionat va acabar signant una nova declaració, prèviament transcrita pels acusats, amb una versió exculpatòria del funcionari acusat i va mantenir aquesta nova versió en les diferents instàncies administratives fins que va prestar declaració en seu judicial.

Per la seva banda, l'intern que va denunciar haver estat víctima de coaccions, que estava citat com a testimoni durant el judici, no va poder declarar in situ, ja que es troba extradit a Romania. Tanmateix, la jutge va llegir la seva declaració en la qual assegurava que els funcionaris l'havien coaccionat dient que tindria problemes al pati si no canviava la seva versió dels fets. Segons el seu relat, els funcionaris li havien negat assistència mèdica en diverses ocasions, i havia vist com l'altre pres –el que havia denunciat agressions- presentava ferides després de parlar amb els funcionaris. 

En el litigi també va declarar el subdirector de la presó, que va assegurar que, després de visionar les imatges, estudiar els informes mèdics i els dels funcionaris, no va trobar cap prova que responsabilitzés els funcionaris ni tampoc que demostrés cap irregularitat per part d'ells. 

L'inspector de la Direcció General de Serveis Penitenciaris va expressar que l'intern va ser interrogat a la sala d'escorcolls de manera injustificada i va afegir que, per fer-ho aquí, els funcionaris haurien d'haver avisat al cap de serveis. L'inspector va donar veracitat a les declaracions de l'intern, tot considerant que els funcionaris van pressionar-lo perquè canviés la seva versió dels fets. 

El que va ser director de Lledoners des del 2013 fins a finals de l'any passat, Domingo Estepa, va dir que per prendre declaració a un intern hi havia d'haver present el responsable de servei i inclús també la direcció, i va manifestar que, per tant, la manera d'actuar dels funcionaris va ser "completament irregular". De fet, Estepa va qualificar la declaració de "destralera". 

Estepa va demanar als caps de serveis que fessin una nova acta de compareixença, on l'intern va mantenir la mateixa versió dels fets. El subdirector va assegurar que va continuar mantenint dubtes, per això va demanar a dos subdirectors seus que li prenguessin nova declaració. 

A més, l'exdirector va canviar de règim al pres per extremar la vigilància i evitar així que fos víctima de noves coaccions. 

Mala relació entre el funcionari i el director de la presó

Un dels funcionaris acusats va admetre durant el judici no mantenir una bona relació amb l'exdirector perquè, segons va explicar, va protagonitzar uns fets pels quals el germà de l'exdirector va acabar sent amonestat. Estepa va acceptar els fets, però va negar que mantingués una mala relació amb l'acusat. 

Els tres funcionaris s'enfronten a tres anys de presó, tres d'inhabilitació i una multa de 8.100 euros.