La Residència de Sallent, pendent de la definició dels fluxos preferents del riu Llobregat

A banda de l'informe favorable de l'ACA, aquest projecte executiu compta amb els informes favorables de la direcció general de Patrimoni

Xerrada informativa sobre la residència de Sallent, aquest passat dimarts
Xerrada informativa sobre la residència de Sallent, aquest passat dimarts | AjSllt
Redacció
09 de març del 2017
Actualitzat a les 11:10h
Dimarts va tenir lloc la xerrada informativa sobre la nova residència de Sallent que es va celebrar a l'auditori de l'Escola de Música. En aquesta ocasió es va comunicar a la població la decisió de frenar l'aprovació definitiva del projecte de construcció de la nova residència a causa d'una nova normativa estatal a data del 29 de desembre del 2016 i a l'espera dels estudis corresponents per part de l'ACA.

L'Ajuntament de Sallent va comprar l'antiga Fàbrica Vella de Sallent amb l'objectiu de poder-hi fer una residència de persones grans l'any 2001. Des d'aleshores, s'han anat fent passos per poder arribar al moment que estem ara. A l'any 2008 hi havia un primer avant projecte del que havia de ser el centre residencial i allotjaments tutelats en aquest espai de la Fàbrica Vella. Aquell avant projecte ja va obtenir l'informe favorable de l'Agència Catalana de l'Aigua, fins a l'any 2016 que el projecte executiu del que ha de ser el nou centre residencial de persones grans a Sallent, obtenia el 4art informe favorable, concretament el 28 de novembre del 2016.

A banda de l'informe favorable de l'ACA, aquest projecte executiu compta amb els informes favorables de la direcció general de Patrimoni, i òbviament dels urbanístics d'acord amb el Pla General del municipi de Sallent.

Semblava que l'únic escull que quedava per superar era el finançament, ja que aquest immoble està previst construir-lo amb fons propis de l'Ajuntament, i té un cost de gairebé 7 milions d'euros. En aquest sentit el pressupost de l'Ajuntament de Sallent per l'any 2017, ja contempla la partida per poder fer front a la construcció d'aquesta residència.

Quan tot ha estat lligat i preparat, apareix un Real Decreto del govern espanyol, que impedeix la construcció d'una residència en un solar de fluxos preferents.

Fins el 29 de desembre de 2016, les normatives de la Generalitat de Catalunya, permetien construir en sòl de zona inundable si l'entrada i les obertures estaven per sobre de la cota d'inundabilitat de 500 anys. Aquest era el cas de Sallent. La cota d'inundabilitat és de 273,5, i la residència de Sallent es construïa a 275 m per tant, era factible aquesta construcció, tal i com deien tots els informes del projecte.

A partir del 29 de desembre, s'impedeix construir una residència en aquest solar, però la paradoxa és que sí que es permetria construir-hi pisos, un hotel o molts altres edificis.

En aquest moment des de l'Ajuntament de Sallent s'ha decidit frenar l'aprovació definitiva del projecte, tot i que legalment es podria tirar endavant, atès que aquest projecte està informat abans de l'aprovació del real decreto, però en paraules de l'alcalde de Sallent, David Saldoni "sempre hem dit que la residència es podia fer, perquè teníem tots els informes favorables, ara també la podríem fer, però com que hi ha algun dubte, nosaltres frenem. Volem fer les coses molt ben fetes, fins el dia 29 de desembre no hi havia cap ombra de dubte, malgrat hi havia qui en volia sembrar, però a partir del 29 de desembre, n'hi ha alguna, i no tirarem endavant una construcció sinó estem del tot segurs que fem el correcte".

En aquests moments, tenim en vigor el Real Decreto del 29 de desembre, que impedeix construir en solars que es trobin en el fluxe preferent d'un riu, però falta que l'Agència Catalana de l'Aigua determini els fluxes preferents del riu Llobregat.

Per aquest motiu des de l'equip de govern de l'Ajuntament de Sallent s'ha decidit esperar unes setmanes per veure com es concreta aquest nou mapa de fluxes preferents del riu Llobregat i com queda definitivament aquest solar.

Per l'alcalde David Saldoni: "òbviament aquest real decreto és l'última cosa que ens esperàvem, ja que havíem fet tots els passos correctes al llarg d'aquesta anys fins a tenir el millor projecte, tots els informes favorables, i el finançament per fer-ho, i ara al darrer moment ens apareix aquesta nova normativa, i esperarem a veure concretament com afecta en el nostre projecte, però també al conjunt del municipi, ja que limita i crea problemes en el desenvolupament d'altres sectors propers al riu".