Aldarulls i forta presència policial en la manifestació per al Dia de la Dona Treballadora a Manresa

Alguns dels manifestants han trencat i pintat aparadors de les franquícies de les grans marques del centre comercial de Manresa davant de tres furgonetes dels antiavalots de Mossos

08 de març del 2017
Actualitzat el 10 de març a les 9:00h
VÍDEO Manifestants pinten els aparadors de les franquícies de moda del centre de Manresa
VÍDEO Manifestants pinten els aparadors de les franquícies de moda del centre de Manresa | LdSR

Vídeo: LdSR

Col·lectius de l'esquerra antipatriarcal i anticapitalista de Manresa han aplegat aquest dimecres, Dia Internacional de la Dona Treballadora, més de dos-cents manifestants que han creuat Manresa des de la Ben plantada fins a la plaça Major, amb una important presència policial.

Durant el recorregut que ha transcorregut per la carretera de Vic, els Esquilets, el carrer Guimerà, plaça Sant Domènec, carrer del Born, plana de l'Om, Sant Miquel i plaça Major, dues furgonetes dels ARRO de Mossos i altres vehicles de la policia catalana han marcat de prop l'esdevenir de la manifestació fins al punt que s'ha transitat en contra direcció en alguns punts i fins i tot han entrat en carrers per a vianants. La Policia Local de Manresa ha estat l'encarregada de regular el trànsit, pràcticament a temps real, ja que la manifestació no tenia una ruta pública d'antuvi.

Els col·lectius han denunciat "el sistema patriarcal" que fa que les dones "tinguin doble jornada de treball", la de "cura i assistència familiar" i la del treball convencional, que en números generals "suposa més d'un 20% menys de sou que els homes". És per això que han reclamat el seu dret "a fer-nos nostre el carrer".

Malgrat que la concentració ha estat majoritàriament pacífica, amb els manifestant llançant proclames a favor dels drets de les dones, en alguns trams s'han viscut moments d'alta tensió, sobretot quan la manifestació ha passat per l'eix comercial del carrer Guimera, amb la majoria de primeres franquícies encara amb les persianes obertes. D'entre els manifestants, amb les cares tapades i mall o esprai en mà, s'han atacat aparadors de Tous, Zara i Mango, mentre la policia s'ho mirava de lluny i donava instruccions als ARRO per sortir de les furgonetes.

Aquest fet ha comportat l'únic moment d'un lleuger enfrontament entre manifestants i policia, quan a l'arribada del Guimerà a la Muralla del Carme, els agents de l'ARRO de Mossos s'ha acostat massa a la cua de la concentració. Alguna lleugera empenta, alguna frase contra la policia s'ha solucionat amb la capçalera de la manifestació desactivant l'enfrontament directe.

La manifestació, llavors, ha encarat Born i Sant Miquel, i ha arribat a la plaça Major, on l'esperava la tercera furgoneta dels Mossos, sense cap més aldarull. A l'interior de l'Ajuntament finalitzava l'acte institucional del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Però uns i altres no s'han trobat. Un cop a plaça, els més de dos-cents manifestants s'han situat en una gran rotllana, han activat un pot de fum vermell i han donat pas a la lectura del manifest.
 

Estat en que ha quedat el vidre de l'aparador de Zara. Foto: LdSR

 

Pot de fum vermell a la plaça Major mentre s'escolta el manifest del dia de la dona. Foto: LdSR