Navarcles feminitza per un dia el nom de quaranta-cinc carrers

Membres de la CUP i de l'Associació de Dones de Navarcles canviant una placa de carrer
Membres de la CUP i de l'Associació de Dones de Navarcles canviant una placa de carrer | CUP
Redacció
08 de març del 2017
Actualitzat a les 12:06h
Aquest 8 de març Navarcles s'ha despertat amb un canvi significatiu en el nom dels seus carrers ja que allà on hi lluïen noms com el del General Prim, Valentí Vintró o Jesús s'hi podia llegir avui el nom de Mary Wollstonecraft, Anna Espelt o Frederica Montseny com a conseqüència d'una acció reivindicativa duta a terme la CUP amb el suport i col·laboració de l'Associació de Dones de Navarcles.

Aquesta acció simbòlica s'emmarca en el context de la commemoració del dia internacional de la dona treballadora i ha tingut com a objectiu, segons han informat les mateixes organitzacions, "donar visibilitat a les dones i feminitzar un espai públic fortament masculinitzat". Tal i com també han fet públic les dues organitzacions "aquesta iniciativa busca generar debat social sobre aquesta problemàtica i conscienciar l'ajuntament i la ciutadania d'aquest biaix de gènere que pateix el nomenclàtor local i avançar cap a la paritat en un aspecte tant simbòlic i important com ho és l'espai públic".

Navarcles a dia d'avui té 45 carrers que porten noms de persones, però d'aquests només 3 corresponen a dones. La resta, el 93,4%, corresponen a homes. A aquesta llarga llista d'homes que donen nom als carrers de Navarcles s'hi poden trobar artistes, polítics, militars, religiosos, escriptors i personatges locals. Només la Mare de Déu, la Germana Guadalupe i la Montserrat Roig aporten un nom femení a l'espai públic del municipi.

Els noms triats per fer aquesta substitució reivindicativa han estat els de dones navarclines com el de la mestra Anna Espelt, la llevadora Concepció Pons o l'anarquista Angelina Gilabert; però també noms de dones catalanes il·lustres com l'escriptora i feminista Maria Mercè Marçal o la militant del POUM Otilia Castellví. Han completat la llista alguns noms internacionals com el de la dirigent comunista Dolores Ibárruri o el de la científica polonesa Marie Curie.