Demanen tres anys de presó per a tres funcionaris de Lledoners per coaccionar un intern

Els treballadors també s'enfronten a una inhabilitació de tres anys i a una multa de 8.100 euros

Estefania Escolà
06 de març del 2017
Actualitzat a les 22:13h
Entrada al Centre Penitenciari dels Lledoners
Entrada al Centre Penitenciari dels Lledoners | Pere Gendrau
Tres funcionaris del centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, s'enfronten a tres anys de presó per un delicte d'obstrucció a la justícia. El ministeri fiscal els culpa d'haver coaccionat un intern perquè canviés la seva versió d'uns fets que acusaven un dels tres treballadors d'haver dit 'romanès de merda' i haver agredit a les costelles a un altre pres mentre es trobaven a la sala d'escorcolls. Segons l'escrit del fiscal, els tres funcionaris van aprofitar-se de la seva posició de superioritat per interferir en l'actuació processal i van amenaçar un intern dient-li que tindria problemes al pati sinó canviava la seva versió dels fets. Finalment, els tres acusats van aconseguir que el pres canviés la seva declaració exculpant el funcionari acusat. Per aquest motiu, a més de presó, el fiscal també demana la seva inhabilitació durant el temps de condemna i una multa de 8.100 euros. El judici tindrà lloc a mitjans de març al Penal 3 de Manresa.

Els fets van tenir lloc el 9 de febrer del 2014 a la presó de Lledoners. Aquell dia, un intern va interposar una denúncia contra un funcionari per una presumpta agressió que havia tingut lloc el 23 de desembre del 2013 en una sala d'escorcolls del centre penitenciari. Segons el relat del reclús, el funcionari li havia dit 'romanès de merda' i l'havia colpejat a les costelles. La denúncia va recaure al Jutjat d'Instrucció número 6 de Manresa i va motivar una investigació interna a la presó per tal d'aclarir els fets.

Segons l'escrit del fiscal, el funcionari investigat es va posar d'acord amb dos funcionaris més de la presó per coaccionar un altre intern que assegurava que havia estat testimoni de l'agressió. Els tres treballadors van amenaçar l'intern dient-li que tindria problemes al pati de la presó si no canviava la seva versió dels fets. 

L'intern presumptament coaccionat va acabar signant una nova declaració, prèviament transcrita pels acusats, amb una versió exculpatòria del funcionari acusat. L'intern va mantenir aquesta nova versió en les diferents instàncies administratives fins que va prestar declaració en seu judicial. 

Els tres funcionaris s'enfronten a tres anys de presó, tres d'inhabilitació i una multa de 8.100 euros.