Vinculen el sallentí Grup Soler amb dues operacions més relacionades amb el cas 3%

Es tracta d'un contracte per al manteniment dels edificis escolars de Barcelona i d'un altre per a la construcció d'un CAP a Mataró |L'agenda del que llavors era tresorer de CDC i CatDem mostra ingressos de l'empresa sallentina a la fundació de fins a 250.000 euros entre abril de 2011 i desembre de 2012

04 de març del 2017
Actualitzat el 05 de març a les 19:42h
Jordi Soler, a la dreta, acompanyat pel seu advocat, sortint dels jutjats del Vendrell, l'octubre de 2015
Jordi Soler, a la dreta, acompanyat pel seu advocat, sortint dels jutjats del Vendrell, l'octubre de 2015 | Roger Segura
El grup sallentí Soler està presumptament relacionat en dos casos més de donacions a fundacions relacionades amb l'antiga Convergència a canvi de l'adjudicació de contractes públics, segons una relació dels casos anomenats del 3%, que ha publicat el diari La Razón. En tots dos casos, el Grup Soler, o empreses que formen part d'ell, havien actuat a través d'UTE per a la consecució dels concursos, però en tots dos casos el pagament fraudulent l'hauria realitzat l'empresa bagenca.

Aquests dos casos se sumen al que es va destapar per les obres del centre cívic Nexe de Sant Fruitós i que va comportar el registre de l'arxiu de l'Ajuntament i de la seu de l'empresa per efectius de la Guàrdia Civil, i la posterior detenció de Jordi Soler i la seva declaració als jutjats del Vendrell.

Manteniment d'escoles

El primer dels casos que cita el diari madrileny és el del contracte d'obres per al manteniment en els edificis escolars públics de Barcelona ciutat instat pel Consorci d'Educació de Barcelona. El lot 1 de l'adjudicació va ser guanyat per una UTE formada per Constraula (TEYCO) i Grup Soler. Es tractava d'un contracte que anava des de gener de 2012 fins a desembre de 2013 i incloïa el manteniment dels edificis públics escolars dels districtes de Ciutat Vella, l'Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia, per un import total de 4,6 milions d'euros.

Segons la mateixa informació, l'anàlisi de l'agenda electrònica personal del que llavors era tresorer de CDC i de la Fundació CatDem, Andreu Viloca, mostra reunions sistemàtiques amb els constructors responsables de les empreses de la UTE, Jordi Soler i Jordi Sumarroca, coincidint amb l'anunci, publicació i adjudicació de l'obra. Paral·lelament es donen ingressos de diners dels dos constructors en forma de donació a CatDem, coincidint amb aquestes reunions. Fins i tot, segueix apuntant La Razón, es produeix una trobada entre Viloca i Soler el mateix dia de l'anunci del concurs, el 3 de novembre de 2011, i Grup Soler realitza un ingrés de 50.000 euros a CatDem.

Reunions i ingressos a CatDem per part de Grup Soler (extret de l'agenda de Viloca)

- 22 de desembre de 2011: Ingrés de xec aliè de 50.000 euros per part d'Electromecànica Soler.
- 13 de març de 2012: Reunió amb Jordi Soler. Ingrés de xec aliè de 25.000 euros per part de Grup Soler.
- 12 de juny de 2012: Reunió amb Jordi Soler.
- 26 d'octubre de 2012: Ingrés de xec aliè de 25.000 euros per part de Grup Soler.
- 20 de desembre de 2012: Reunió amb Jordi Soler i Jordi Sumarroca.

CAP de Mataró

L'altre cas és, segons la informació de La Razón, el d'un contracte per a la construcció d'un Centre d'Atenció Primària (CAP) a la Ronda Prim de Mataró. La investigació evidencia que després de l'anunci de licitació del concurs per a les obres es van produir reunions entre Viloca i els representats d'una nova UTE formada per Grup Soler i OPROLER. Així mateix, també es constaten ingressos en forma de donacions de l'empresa sallentina a CatDem. La investigació destaca en l'agenda de l'extresorer de CDC i CatDem la reunió que suposadament van tenir Viloca i el representant d'OPROLER, Sergi Lerma, en una oficina de la Caixa el 20 de març de 2012, poc abans a l'anunci del concurs.

Reunions i ingressos a CatDem per part de Grup Soler (extret de l'agenda de Viloca)

- 26 d'abril de 2011: Reunió amb Jordi Soler. Ingrés d'un xec aliè d'Electromècànica Soler.
- 13 de maig de 2011: Reunió amb Jordi Soler. Es reuneix també amb Sergi Lerma, però per separat.
- 3 de novembre de 2011: Reunió amb Jordi Soler. Ingrés de xec aliè donatiu "Carrers Obres" de 50.000 euros per part de Grup Soler.
- 20 de desembre de 2011: Reunió amb Jordi Soler dos dies abans de l'ingrés d'un xec aliè a CatDem per part d'Electromecànica Soler.
- 21 de desembre de 2012: Ingrés de xec aliè de 95.000 euros per part d'Electromecànica Soler i Jordi Sumarroca.

Sobre aquest darrer import, la investigació destaca que a cada empresa de la UTE per a la construcció del CAP de Mataró, li pertocava un import per l'obra de 3.231.123,15 euros, i que l'equivalent del 3% d'aquest import era de 96.933,69 euros. Els investigadors relacionen aquest import amb el xec ingressat al compte de CatDem el 21 de desembre de 2012, emès per Electromecànica Soler, per import de 95.000 euros.

Durant aquest període, entre abril de 2011 i desembre de 2012, Grup Soler o les seves empreses, haurien signat xecs per valor de 250.000 euros a favor de la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya, CatDem.