El documental del barri de l'Estació de Sallent engega una campanya per a la seva postproducció

L'estrena de la proposta audiovisual sobre el desaparegut barri esta prevista per al mes de maig a Sallent

Redacció
03 de març del 2017
Actualitzat a les 18:06h
Unes reixes prohibeixen l'entrada al barri de l'Estació de Sallent, en una imatge d'arxiu
Unes reixes prohibeixen l'entrada al barri de l'Estació de Sallent, en una imatge d'arxiu | Estefania Escolà


L'Estació, el meu barri, el documental dirigit per José Carlos Rodríguez Gordillo sobre el desaparegut barri de l'Estació de Sallent, ha engegat aquest divendres una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami.

La campanya de crownfunding

El documental, que tindrà una durada de 65 minuts, ha començat a treballar en la seva posada a punt per estrenar-lo amb garanties durant el mes de maig a Sallent.

L'autor explica que "volem que el resultat final tingui la millor factura possible perquè la gent el pugui gaudir al màxim". L'objectiu de la campanya és aconseguir 3.500 euros gràcies a la col·laboració de persones arrelades al barri de l'Estació, a Sallent o a persones que els susciti interès aquest tipus de documental.

Col·laborar a tirar endavant la proposta comporta unes recompenses per qui ho fa. "A nosaltres ens ajuden a acabar la postproducció –la imatge, el so i la veu en off-, a canvi, segons l'aportació, s'ofereixen recompenses en forma d'entrades, DVD, entre d'altres opcions, destinada a particulars, entitats i patrocinadors", explica. La pàgina web per col·laborar amb la campanya és http://vkm.is/estacio.

El documental

L'Estació, el meu barri ha comptat amb el suport de diferents institucions; l'Ajuntament de Sallent, el Departament de Documentació de TVC i la Universitat de Barcelona "han permès avançar la proposta en les seves diverses etapes de producció".

El testimoni de diferents generacions que van viure al barri, i l'aparició de personalitats polítiques que també van viure el conflicte, ens permeten conèixer les històries i les vivències d'un territori que va ser punt de referència del municipi de Sallent. Seguint la història del barri, els veïns analitzen les diferents etapes d'evolució de la seva comunitat; des del seu naixement, la seva urbanització, activitats veïnals, fins a arribar a la seva darrera etapa –la problemàtica de subsidència que va patir el barri- que, anys més tard, va comportar la seva desaparició.

El barri de l'Estació

El desaparegut barri de l'Estació, situat al terme municipal de Sallent, va construir-se als anys 60 sobre els límits d'una antiga explotació minera anomenada Enrique. L'activitat, que va començar l'any 1932 i va aturar-se amb el tancament de la mina l'any 1975, es va veure afectada per les filtracions d'aigua provinents del riu Llobregat, que provocaven cavitats i dissolucions al subsòl –subsidència-. Als anys 90 van aparèixer les primeres esquerdes en diversos edificis i, després de molts estudis, anys de lluita i posteriors acords, va començar el principi del final de la comunitat; es va desallotjar gradualment la zona i es van enderrocar progressivament els habitatges fins a dia d'avui, on es troba un barri desaparegut, sense vida.

Per seguir les evolucions del documental; novetats, imatges i vídeos relacionats amb el barri i la seva proposta, es pot accedir a aquest web.