La PAHC assegura que la víctima mortal de Manresa patia pobresa energètica

Endesa confirma que va tallar la llum a l'home l'any 2011 per impagament i que, des de llavors, tenia la llum punxada

Imatge de l'habitatge, en la qual es pot veure el sostre del balcó ennegrit un alguna peça de roba mig cremada
Imatge de l'habitatge, en la qual es pot veure el sostre del balcó ennegrit un alguna peça de roba mig cremada | Pere Fontanals
Estefania Escolà/ACN
28 de febrer del 2017
Actualitzat el 01 de març a les 9:41h
La PAHC ha assegurat aquest dimarts que la víctima de l'incendi mortal en un pis de Manresa, la matinada del dilluns, patia pobresa energètica, ja que tenia la llum punxada i vivia amb una renda per invalidesa. Tanmateix, el col·lectiu resta a l'espera dels informes tècnics per determinar si aquesta ha estat la causa del tràgic accident. Segons la investigació dels Mossos d'Esquadra, el foc es va originar al menjador per culpa d'un radiador elèctric amb barres incandescents. Fonts d'Endesa han confirmat que l'home, de 40 anys, tenia la llum punxada per impagament des del 2011, i desvinculen el cas de la pobresa energètica. "Estem parlant d'un cas de frau elèctric, de delinqüència", han assegurat. La víctima no era usuari dels serveis socials de l'Ajuntament.

La PAHC Bages té clar que la persona que va morir la matinada d'aquest dilluns en un foc a casa seva patia pobresa energètica, però de moment no pot determinar si això té alguna vinculació amb l'accident mortal fins que no disposi dels informes tècnics dels fets, que esperen rebre en uns 15 dies. "Seria una irresponsabilitat per part nostra", ha admès el seu portaveu, Bernat Sorinas. 

La víctima, de 40 anys, tenia la llum punxada des del 2011 perquè Endesa li havia tallat el subministrament per impagament. Fonts de la companyia han desvinculat el cas de la pobresa energètica i han assegurat que "estem davant d'un cas de frau elèctric". "La causa no és que l'home tingués la llum punxada, la causa ha estat l'estufa", han expressat. En aquest sentit, Endesa ha recordat que l'any passat la companyia va obrir una mitjana de 130 expedients diaris a usuaris que tenien la llum punxada.

Segons la investigació policial dels Mossos d'Esquadra, el foc es va originar per culpa d'un radiador elèctric incandescent que l'home tenia encès al menjador de casa. L'estufa va escalfar una cadira d'oficina que estava situada al costat i la cadira va acabar cremant i va provocar l'incendi. 

La víctima no era usuari dels serveis socials de l'Ajuntament i el consistori no tenia constància del seu cas. Des de la companyia elèctrica, han apuntat que no van avisar l'Ajuntament del tall elèctric perquè, l'any 2011, quan van tallar la llum de l'home, no existia la llei de pobresa energètica a Catalunya. 

La PAHC punxa la llum d'un bloc ocupat

Per altra banda, la PAHC també ha denunciat aquest dimarts que s'ha vist obligada a punxar la llum d'un dels blocs que tenen ocupats a Manresa perquè fa 12 dies que Endesa ha tallat la llum de l'edifici, on viuen 9 famílies amb nens. 

El col·lectiu ha demanat a l'Ajuntament de Manresa que faci "el possible" per garantir que Endesa no els torni a tallar la llum i han anunciat mobilitzacions contra la companya si la tornen a tallar.

Actualment, la PACH Bages té quatre edificis ocupats a Manresa on hi viuen 57 famílies sense recursos.