Unanimitat al ple de Súria per assegurar un futur sostenible per a la mineria

La moció va ser presentada conjuntament pels cinc grups municipals amb representació a l'Ajuntament (CiU, GIIS, PSC, ERC i aiS)

Redacció
27 de febrer del 2017
Actualitzat a les 21:26h
El ple municipal de Súria va aprovar el passat dijous per unanimitat una moció de suport i adhesió a la continuïtat minera a Súria i el Bages en condicions de sostenibilitat. La moció va ser presentada conjuntament pels cinc grups municipals amb representació a l'Ajuntament (CiU, GIIS, PSC, ERC i aiS).

La presentació de la moció respon a la inquietud expressada pels representants dels treballadors d'ICL-Iberpotash SA davant una recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) i una resolució de la direcció general d'Urbanisme de la Generalitat que obliguen a cloure els abocaments de residu salí del dipòsit del Cogulló (Sallent) a data del proper 30 de juny. Això comportaria l'aturada del procés productiu de la mina de Vilafruns (Balsareny) i Sallent.

En la moció s'expressa el suport de l'Ajuntament de Súria als representants dels treballadors de l'empresa minera per assegurar la continuïtat de la mineria a Súria i al Bages, "garantint també que es desenvolupi de manera sostenible i amb el compromís ferm amb el medi natural, que garanteixi els llocs de treball actuals i que permeti la creació de noves ocupacions relacionades amb el sector".

La moció també indica que totes les accions de l'Ajuntament de Súria en el seguiment del pla Phoenix d'ICL-Iberpotash i en la tramitació del Pla Director Urbanístic (PDU) de la Mineria al Bages, promogut per la Generalitat, han estat promogudes amb l'objectiu d'"ajudar a la continuïtat minera existent" com a font d'ocupació i creixement, garantint "la legalitat urbanística i de sostenibilitat ambiental vigents".

L'acord del ple municipal de Súria serà comunicat als representants sindicals d'ICL-Iberpotash als centres de Súria i de Sallent, a la direcció de l'empresa minera, als ajuntaments de Balsareny i Sallent, i als presidents del Consell Comarcal del Bages, del Parlament de Catalunya i de la Generalitat.

Presentació d'al·legacions al PDU de la Mineria del Bages

El ple municipal també va aprovar per 10 vots a favor (CiU, ERC, aiS i PSC) i 3 vots en contra (GIIS) un dictamen de ratificació a una resolució d'Alcaldia i un acord de la Junta de Govern Local per presentar al·legacions a l'aprovació inicial del PDU de la Mineria del Bages per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat a la Catalunya Central.

Aquestes al·legacions es refereixen principalment a qüestions relacionades amb l'encaix general d'aquest sector industrial en el territori, tenint en compte els actuals projectes d'expansió de l'activitat minera. L'acord serà comunicat a la Comissió Territorial d'Urbanisme.
Arxivat a