Manresa se suma a la construcció d'Un País en Comú

Xavier Domènech aquest dissabte al Kursaal de Manresa
Xavier Domènech aquest dissabte al Kursaal de Manresa | UPEC
Redacció
25 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:55h
Més de 80 persones s'han aplegat aquest dissabte al matí al Teatre Kursaal de Manresa per contribuir a la construcció del nou espai polític dels comuns. El procés participatiu Un País en Comú ha fet parada a la capital del Bages amb un taller en el que s'ha pogut debatre i fer aportacions a la ponència zero, el document que servirà com a ideari base. "Avui no només estem construint un partit, també estem plantejant alternatives socials, econòmiques, culturals, etc. per construir un país", ha emfatitzat Xavier Domènech, portaveu del grup impulsor del nou espai. "No només volem guanyar unes eleccions, volem guanyar un país".

La jornada ha començat amb una breu introducció als cinc primers dels sis eixos en què es divideix la ponència zero, que són els que s'han obert a debat a Manresa: un nou model econòmic i ecològic basat en el bé comú; un nou model de benestar per una societat més justa i igualitària; un país fratern i sobirà en tots els àmbits; una revolució democràtica i feminista; i un país inclusiu on càpiga tothom. L'explicació de cada eix ha anat a càrrec d'un membre del grup impulsor: Montse Clapers, Margarida Fité, Marc Parés, Noelia Bail i Eva Balart. Els assistents, a continuació, s'han dividit en cinc grups en cadascun dels quals s'ha abordat un dels cinc eixos. En el plenari posterior s'han posat en comú les aportacions recollides.

Entre aquestes hi ha la necessitat de replantejar el món laboral dotant-lo de més dignitat, especialment pel que fa a les condicions dels treballadors. Seguint amb l'àmbit econòmic, s'ha generat debat entorn del sindicalisme, al que es considera imprescindible però també amb un model que requereix una revisió. Pel que fa a la qüestió de la sobirania, els assistents que han treballat aquest eix han destacat que cal trencar l'hegemonia de dretes per tornar la sobirania al poble. En aquest sentit, apunten que remunicipalitzar els serveis públics és una de les moltes maneres de recuperar sobirania. L'extensió dels processos participatius més enllà de l'àmbit municipal i implantar un model de coeducació que promogui la igualtat entre homes i dones han estat algunes altres de les aportacions al document zero que s'han recollit al taller participatiu.

El d'aquest dissabte a Manresa és un dels més de 70 tallers que es realitzaran a diferents punts del territori fins a principis de març per recollir les aportacions de la ciutadania a la ponència zero. Tothom qui ho vulgui, a més, també pot dir-hi la seva a través de la pàgina web unpaisencomu.cat. "Necessitem un nou espai polític per poder tenir debats com aquest", ha opinat Domènech durant el tancament de l'acte. "No tenim les respostes, les hem de construir entre tots, és amb les vostres mans que estem construint el futur". "Més enllà d'on ve cadascú, som nosaltres, i aquest nosaltres l'hem de convertir en un nou espai polític que ens permeti seguir el camí que ja hem iniciat, que ens permeti transformar el país". A principis d'abril se celebrarà l'assemblea fundacional del nou partit, moment en que s'acordarà el document definitiu.