Rull reivindica la cartografia del Moianès com una eina "clau" per a les polítiques públiques

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, durant la presentació de la nova cartografia oficial del Moianès
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, durant la presentació de la nova cartografia oficial del Moianès | Laura Busquets
Laura Busquets/ACN
24 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:33h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat la importància de la nova cartografia oficial del Moianès perquè es tracta d'una eina "clau" per a l'elaboració de les polítiques públiques que han de regir la comarca. Segons el conseller, la nova carta, executada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya a escales 1:50.000 i 1:25.000, equipara el Moianès a la resta de comarques del país ja que esdevé un "element tangible" que representa el reconeixement "explícit" d'una realitat territorial que ja camina de manera conjunta des de l'abril del 2015. El mapa s'ha presentat aquest divendres al matí davant tots els alcaldes del Moianès a la Casa Museu – Prat de la Riba de Castellterçol, un dels impulsors d'un embrionari Servei Cartogràfic des de la Mancomunitat de Catalunya.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assenyalat que la nova carta topogràfica és important perquè, primer de tot, representa un reconeixement literal "d'una nova realitat que els ciutadans del Moianès han volgut tenir i que és un Consell Comarcal i una comarca propis". Per això ha destacat que el nou mapa dóna visibilitat d'una manera molt més clara al fet que existeix la comarca del Moianès. 

D'altra banda, Rull també ha assenyalat que un mapa amb aquest nivell de detall és una gran eina de treball perquè les institucions puguin prendre decisions d'una manera "molt més rigorosa". Segons el conseller, "la cartografia acaba tenint un impacte en el dia a dia dels ciutadans". Per Rull, per poder fer unes polítiques públiques "solvents", cal una cartografia "seriosa i rigorosa" com la que presenta l'Institut Cartogràfic de Catalunya. 

Josep Rull també ha reivindicat la figura d'Enric Prat de la Riba, perquè en l'etapa modernitzadora de la Mancomunitat de Catalunya, de la qual n'era el president, va crear la base de l'actual Institut Cartogràfic. Riba va decidir que per modernitzar el país calia un instrument que es dediqués a l'elaboració de la cartografia de Catalunya. Segons Rull, la virtut de Prat de la Riba i el seu equip va ser "tenir la voluntat de pensar en gran i crear moltes estructures d'estat". A més de l'embrió de l'institut cartogràfic, també van crear una xarxa de biblioteques o un servei meteorològic, ha recordat el conseller.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Moianès, Dionís Guiteras, ha destacat que un mapa d'aquestes característiques implica "poder donar a conèixer al món que som algú" i, a més, es tracta d'un pas important "perquè culmina una reivindicació que tenien els moianesos des de feia molts anys". El mapa, doncs, "a banda de permetre que ens reconeguin i reconèixer-nos nosaltres mateixos, permetrà millorar els serveis que es presten als ciutadans", ha afegit Guiteras. 

El Moianès correspon al full 42 del Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000, l’escala més gran possible, que permet visualitzar cada comarca impresa en un sol full. El mapa inclou, a més d’informació topogràfica, dades turístiques i la toponímia caracteritzada. municipal 1:500.000, que es pot descarregar gratuïtament de la web de l’ICGC.

El director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jordi Massó, ha assenyalat que un mapa és un document que permet entendre i analitzar el territori, però és molt important que la cartografia reculli els canvis i s'adeqüi a la nova realitat per així contribuir a la normalització i divulgació de la nova comarca.