L'Escola Agrària de Manresa proposa un ampli ventall de cursos per als propers mesos

El primer començarà aquest dilluns i tractarà sobre com allargar la vida del cep

Redacció
24 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:28h
L'Escola Agrària de Manresa ha programat, per als mesos de febrer, març, abril i maig un total de cinc cursos de diverses temàtiques destinats, la majoria, a la totalitat de la població i alguns, de més concrets, a sectors concrets de l'agricultura.

El primer començarà el proper dilluns, 27 de febrer i portarà de títol "Poda per allargar la vida del cep". Es tracta d'un curs dissenyat per donar resposta formativa als professionals del sector vitivinícola que volen aprendre a podar la vinya i a allargar la vida del cep. L'ús de maquinària més mecanitzada per a la poda ha afavorit l'augment de les ferides en el cep, disminuint-ne la longevitat. Amb tècniques de poda de respecte, que permeten disminuir les ferides realitzades a la planta i conservar el flux de saba, s'allarga la vida de la planta. També s'abordarà la formació de ceps per emparrats i vinyes en vas.

La formació tindrà lloc el dilluns 27, de quatre de la tarda a vuit del vespre; el dijous 2 de març de nou del matí a una del migdia i de dos quarts de tres a dos quarts de set de la tarda; el divendres 3 de març de nou del matí a una del migdia i de dos quarts de tres a dos quarts de set de la tarda; el dimarts 7 de març de quatre a set de la tarda; el dimarts 28 de març de quatre a set de la tarda, i el dijous 30 de març de quatre a set de la tarda.

Més informació aquí.

El següent taller, anomenat "Maneig ecològic de l'olivera i transformat de l'oliva" s'iniciarà l'1 de març i s'allargarà fins el 3 de maig. Es tracta d'un curs pensat per formar els agricultors que vulguin conèixer el maneig ecològic de l'olivera en tots els seus processos de manera que garanteixi un producte final apreciat pel consumidor.

L'ús de varietats tradicionals adaptades i diferenciades, el treball del sòl, la fertilització orgànica, les pràctiques més curoses de la collita i el procés de transformació han d'anar enfocats en productes d'alta qualitat nutritiva i organolèptica. Així, el productor podrà fer valorar el seu esforç i defensar la importància d'un territori agrari viu. Aquest taller va adreçat a treballadors en actiu, preferentment del sector agrari, que es dediquin o que es vulguin dedicar a l'olivicultura.

Aquest taller tindrà sempre el mateix horari, de quatre de la tarda a vuit del vespre, i es durà a terme tots els dimecres de març, el dissabte 25 de març, els dimecres 5, 19 i 26 d'abril i 3 de maig i els dissabtes 22 i 29 d'abril.

Més informació aquí.

Del 3 de març al 8 d'abril es donarà el tret de sortida al curs "Captació, tractament i ús eficient de l'aigua a la finca", que pretén ajudar els assistents a aprofitar aquest recurs de manera eficient, garantir-ne la qualitat i evitar-ne la degradació per no comprometre ni posar en perill la seva disponibilitat futura i usar-la en la mesura justa.

Els dies del curs seran els divendres 3, 10, 17, 24 i 31 de març i 7 d'abril, i els dissabtes 4, 18 i 25 de març i 1 i 8 d'abril.

Més informació aquí.

"Cultius extensius ecològics" és el títol d'un altre dels cursos que organitza l'Escola Agrària. En aquest es pretén mostrar els punts clau que intervenen en la viabilitat d'aquests cultius, en especial dels cereals i les lleguminoses, i les tècniques necessàries per poder dur-los a terme en ecològic.

Juntament amb altres factors, s'obre la possibilitat d'obtenir una viabilitat econòmica equiparable o fins i tot superior a la de les explotacions convencionals, sense deixar de banda el respecte envers el medi ambient.

El curs s'imparteix mitjançant classes teòriques, jornades tècniques i visites a explotacions a fi d'oferir una visió ampla del sector ecològic d'extensius.

El taller s'impartirà tots els dimarts i els dijous del mes de març.

Més informació aquí.

Finalment, el darrer curs tractarà sobre la "Producció i transformació de llet de petits remugants en producció agrària ecològica". Es tracta d'un taller dissenyat en dos grans blocs: un de producció, on es tractaran temes com el maneig, la nutrició, el pasturatge i la sanitat en ovelles i cabres per a llet, i un altre bloc sobre la transformació, la qualitat i la composició de la llet i tipus de formatges. En aquest segon es combinaran classes teòriques amb l'elaboració de diferents tipus de formatge i derivats làctics. El curs va adreçat a ramaders i elaboradors de productes làctics que s'incorporen o que volen buscar un valor afegit a les seves explotacions. 

Aquesta darrera formació es durà a terme els dijous 16, 23 i 30 de març; 6, 20 i 27 d'abril, i 4 de maig, i els divendres 31 de març; 7, 21 i 28 d'abril, i 5 de maig.

Més informació aquí.