Tres municipis del Bages identificaran gossos a través de l'ADN dels seus excrements

Ho portaran a terme tres municipis de la Mancomunitat del Cardener, Sant Joan de Vilatorrada, Súria i Callús

Redacció
23 de febrer del 2017
Actualitzat el 24 de febrer a les 14:53h
Roda de premsa de presentació del sistema d'identificació de gossos a partir de l'ADN
Roda de premsa de presentació del sistema d'identificació de gossos a partir de l'ADN | AjSú
Els ajuntaments de Sant Joan de Vilatorrada, Súria i Callús posaran en marxa enguany un sistema pioner a Catalunya per identificar els gossos a través de l'ADN de les deposicions a la via pública. Es tracta d'una iniciativa liderada per la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener que s'implantarà en aquests tres municipis.

L'objectiu d'aquest nou sistema d'identificació és eliminar el problema dels excrements de gossos a la via pública, segons va explicar el president de la Mancomunitat i alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, en una roda de premsa celebrada aquest dimecres a la seu d'aquest organisme supramunicipal, a Sant Joan de Vilatorrada.

Per a la posada en marxa d'aquest nou sistema es crearà una base de dades d'ADN a partir d'extraccions de sang dels animals, que s'hauran de fer a partir d'aquest proper 1 de març. Aquesta base de dades permetrà identificar els propietaris d'animals que no hagin recollit els excrements de les seves mascotes a la via pública i aplicar les sancions corresponents.

Entre l'esmentada data i el 31 de maig d'enguany, les extraccions de sang es podran fer sense cost per als propietaris en dies, hores i lloc que seran anunciats oportunament. Amb posterioritat a aquest termini, les extraccions de sang aniran a càrrec dels propietaris dels animals i hauran de ser realitzades per veterinaris acreditats.

Els ajuntaments informaran sobre la posada en marxa d'aquest sistema d'identificació a través d'una campanya pública de difusió i una carta personalitzada per als propietaris de gossos censats. La iniciativa també permetrà actualitzar el cens d'aquestes mascotes.

En la roda de premsa també hi van participar l'alcalde de Callús, Joan Badia, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, Ramon Planell, i la cap de serveis de Medi Ambient de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener, Anna Bonvehí.

Coincidint amb la celebració de la roda de premsa, es va signar el conveni que farà possible la posada en marxa d'aquesta iniciativa entre la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener i l'empresa especialitzada BBI.BIO.

D'aquesta manera, Sant Joan de Vilatorrada, Súria i Callús s'afegiran a altres municipis catalans que implanten aquest sistema d'identificació de l'ADN dels gossos, com Ribes de Freser i Tarragona i que també s'aplica a diferents ciutats del País Valencià, Andalusia, Madrid i altres municipis de l'estat espanyol, com Xàtiva, Màlaga i Meco.

A més de ser un element de brutícia en espais públics, els excrements abandonats dels animals també poden generar problemes sanitaris per la presència de paràsits susceptibles de transmetre's als humans. Les actuals ordenances municipals sobre tinença d'animals obliga els propietaris de gossos a recollir les deposicions de forma immediata, amb previsió de sancions en cas d'incompliment.

Els excrements dels gossos es poden llançar als contenidors de rebuig, a qualsevol paperera o a les papereres especials que es troben ubicades als municipis, amb la corresponent bossa o paper que les embolcalli.
Arxivat a