El cupaire Garcés treu de polleguera el de Cs Cerezo mencionant la Guàrdia Civil

En el debat de la moció que han presentat els espanyolistes per a que l'Ajuntament de Manresa es donés de baixa de l'AMI

Miguel Cerezo, de Ciutadans, a primer pla, i Jordi Garcés, de la CUP, al fons
Miguel Cerezo, de Ciutadans, a primer pla, i Jordi Garcés, de la CUP, al fons | Pere Fontanals
17 de febrer del 2017
Actualitzat a les 0:18h
El regidor de la CUP Jordi Garcés ha aconseguit treure de polleguera el de Ciutadans Miguel Cerezo, número 2 de la formació taronja al consistori, i que intervé molt poques vegades en el ple, quan li ha recordat la seva assistència a la manifestació a favor de la Guàrdia Civil que es va celebrar davant la caserna de Manresa el passat 9 de febrer. El regidor espanyolista, li ha recriminat l'afirmació, tot fent que "sí" amb el cap i agitant els braços ostensiblement.

La intervenció de Garcés ha arribat durant el debat de la moció que havia presentat Ciutadans per a què, arran de la resolució judicial contra l'Ajuntament de Reus, l'Ajuntament de Manresa es desapuntés de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per considerar que "s'hi gasten uns diners que no tenen retorn a la ciutadania".

El cupaire ha retret a Ciutadans que "presentin una moció només per donar la nota davant dels mitjans de comunicació". "Dieu que els diners que gastem amb l'AMI es podrien dedicar a millores socials, però quan en teniu oportunitat demaneu rebaixes de l'IRPF per a rendes altes, o el copagament sanitari, o doneu cobertura a corruptes com el Jordi Cañas", els ha etzibat abans de sentenciar "això és cinisme".

La intervenció de Garcés, però, ha tocat fibra quan ha posat sobre la taula la presència del regidor taronja Miguel Cerezo a la manifestació de suport a la presència de la Guàrdia Civil a Catalunya que va tenir lloc el passat 9 de febrer a Manresa. "Recorda que cantaven els que es manifestaven amb vostè? Ja li responc jo: fuera separatas, todos a la cárcel". Mentre Cerezo treia pit, i deia que "sí" amb el cap, i intentava parlar sense micròfon, i agitava les mans, Garcés concloïa "això vol dir que a 20 els 25 regidors que som en aquest ple, vostè ens hi vol veure, a la presó?".

Ningú no dona suport a la moció

La proposició de Ciutadans per a què l'Ajuntament de Manresa deixi de pertànyer a l'AMI no ha rebut el suport de cap altre regidor del consistori que no siguin ells dos. El PSC i el regidor Miquel Davins s'han abstingut, i les forces sobiranistes i Democràcia Municipal hi han votat en contra.

El president de Ciutadans, Andrés Rojo, ha assegurat que entenien quina era la composició del ple, però que a ells també els havien votat ciutadans de Manresa, i que per tant tenien tot el dret de presentar i defensar la moció. "Si fos gratis, encara, però no estem d'acord amb gastar diners en coses que són totalment ideològiques", ha explicat Rojo.

En el torn de rèpliques Ton Sierra, de Democràcia Municipal, ha recordat que la pertinença de l'Ajuntament a l'AMI ja s'havia votat a favor i que entenia que "el ple és sobirà", i Mireia Estefanell, en una resposta molt curosa en les formes, li ha posat sobre la taula a Ciutadans que, fins i tot la Constitució dona a entendre que la sobirania és del poble, "i el poble de Manresa va escollir qui volia que el representés".

Per la seva banda, el socialista Felip González, ha tornat a mostrar-se condescendent amb Andrés Rojo, i li ha recordat que el ple de Manresa ha votat i ratificat l'entrada a l'AMI, "en dos mandats diferents". Tot i això, González no ha deixat passar l'oportunitat per assenyalar la poca transparència de l'Associació de Municipis per la Independència, "no he trobat enlloc del seu web on es gasten els diners". També s'ha preguntat en veu alta si mantenir la quota a l'AMI quan Manresa també forma part de l'Associació de Municipis de Catalunya (AMC) té sentit, "oimés quan fa un temps es van despuntar de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per evitar duplicitats", ha sentenciat.

El regidor Garcés diu coses per lo bajini i també a micro obert

Un altre dels capítols de l'enfrontament entre el regidor de la CUP Jordi Garcés i els dos de Ciutadans s'ha donat en el debat de la moció anterior, en que CDC, ERC, la CUP i DM demanaven que l'Ajuntament donés suport al Pacte Nacional pel Referèndum.

El debat no ha tingut massa història més enllà del "fora del marc jurídic no hi ha democràcia", de Rojo de Ciutadans, o del recordatori de Masdeu de la CUP: "a tots els estats del món hi ha un cos legal, i això no comporta que siguin democràtics. És més, seria molt més llarg un debat sobre si hi ha democràcia en molts països on es diu que hi és".

El fet, però, és que en la darrera intervenció de la proposició, Andrés Rojo ha acusat a Jordi Garcés de dir-li "per lo bajini" que "no m'ho impediràs tu", en referència a aconseguir la independència. En el punt següent de l'ordre del dia, i abans de la referència a Cerezo i la Guàrdia Civil, Garcés ho ha repetit a micro obert: "ni tu ni el teu partit m'ho impediran".