La PAHC accepta 12 dies més d'alberg per al desnonat, però abans atura el ple 3 minuts al crit de «sí que es pot»

El govern municipal insisteix que la millor solució per a l'afectat, amb un delicat estat de salut, és traslladar-lo a l'alberg de Barcelona, que és assistit

Membres de la PAHC criden «sí que es pot» interrompent el ple de l'Ajuntament de Manresa
Membres de la PAHC criden «sí que es pot» interrompent el ple de l'Ajuntament de Manresa | Pere Fontanals
16 de febrer del 2017
Actualitzat el 17 de febrer a les 18:05h
La PAHC ha acceptat aquest vespre, ja ben entrat el ple de l'Ajuntament de Manresa la pròrroga de 12 dies el l'alberg de Manresa que el govern municipal ha ofert a Zadik, un home que no té on dormir. Aquesta acceptació ha fet que durant una bona estona, la regidora de serveis socials, Àngels Santolària, s'hagi absentat uns minuts del ple de la corporació.

Abans d'arribar a aquest punt, però, hi ha hagut tensió. Els membres de la plataforma s'han concentrat a la plaça Major a 2/4 de 7 de la tarda i de seguida l'afectat i dos interlocutors de la PAHC han estat cridats per la regidora Santolària, acompanyada també dels regidors Joan Calmet i Olga Sánchez, per parlar de la situació. Al sortir han informat a l'assemblea, "estan plantats amb que l'única sortida és l'alberg de Barcelona". Després de debatre-ho en assemblea al mig de la plaça, la quarantena de membres de la PAHC ha decidit pujar al ple per fer pressió.

El Zadik és un home de 43 anys amb importants problemes de salut que ara fa un mes es va quedar sense casa i a qui l'Ajuntament va allotjar a l'alberg de la ciutat temporalment per 30 dies. Aquesta solució arribava després que activistes de la PAHC ocupessin els baixos de l'Ajuntament. Un cop passats aquest mes, serveis socials ha insistit en el seu oferiment inicial de buscar-li una plaça a un alberg assistit de Barcelona. Això ha provocat que la PAHC anunciés que aquest dijous al matí ocuparia, de nou, els baixos de l'Ajuntament. Però el govern ha tancat portes i ha posat agents de la Policia Local al seu davant.

En el ple, els integrants de la PAHC s'han situat donant l'esquena als regidors per mostrar el seu rebuig durant una mitja hora. Els sorolls i les tos forçades sovintejaven fins que al final s'han posat dempeus i han començat a cridar "sí que es pot" durant uns tres minuts, interrompent el regidor socialista Felip González, que en aquell moment tenia la paraula.

La plataforma demanava a l'Ajuntament que mantingués en Zadik a l'alberg de Manresa mentre li buscava un lloc on viure, però la contraoferta de l'Ajuntament havia estat final: 12 dies més. Dels blocs que té ocupats ara mateix, la PAHC no disposa de cap habitatge lliure que s'hi adeqüi i diu que necessita temps per alliberar-ne algun de nou. "Però això no es pot fer de qualsevol manera", avisen.

Finalment, després de reunir-se de nou en assemblea, en aquesta ocasió a l'Ateneu Popular la Sèquia, l'afectat i els membres de la PAHC han decidit acceptar els 12 dies que ha ofert l'Ajuntament. Paral·lelament han desconvocat l'acampada que tenien prevista a la plaça Major pel delicat estat de salut del Zadik. Precisament, l'estat de salut de l'afectat ha estat el que ha argumentat l'Ajuntament, en un comunicat posterior a l'acord, per insistir que l'alberg de Barcelona, que és assistit -el de Manresa no ho és-, seria una millor estança per al Zadik.