L'escuma es multiplica al riu Calders i els pobles afectats preparen mobilitzacions

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, recorda que no es pot fer l'ampliació de la depuradora "d'un dia per l'altre"

Escuma acumulada al riu Calders aquest dimecres al matí
Escuma acumulada al riu Calders aquest dimecres al matí | CUP
15 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:21h
La important tempesta que va caure a Moià la matinada de dimarts (més de 52mm en dues hores) no només va comportar el desbordament de la Platja de Navarcles, sinó que ha tornat a posar en evidència la quantitat de nitrat que acumula la llera del riu Calders i que es transforma en escuma en la seva baixada fins a la població bagenca. Les imatges del pas del riu pel Molí del Serra són prou evidents, amb acumulació d'escuma a l'aigua i els vorals.

El tema, recurrent des de feia temps, va tenir una especial rellevància quan el març de 2016 els alcaldes de Calders, Monistrol de Calders i Navarcles es van plantar i van denunciar els fets davant dels mitjans de comunicació. Al seu entendre, a grans trets, la depuradora de Moià és del tot insuficient per assumir la contaminació que generen diversos polígons de la població. La resposta de l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, llavors, va ser la de reconèixer que la depuradora "justejava", però que les lectures d'abocament d'aigües a la depuradors eren correctes.

Alguna setmana després, l'ACA va fer mesures a les sortides d'aigües de les empreses i va determinar que la depuradora no era la responsable de la contaminació. Malgrat això, Guiteras anunciava que la Diputació prioritzava l'ampliació de la depuradora de Moià perquè no anés tan forçada.

Guiteras: "L'ampliació no es pot fer d'un dia per l'altra"

Després de la nova acumulació d'escuma al riu Calders, l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha assegurat a NacióManresa, que "els passos per fer l'ampliació de la depuradora segueixen el seu camí". Ja estan assignats els diners, ja s'ha completat l'elaboració de la documentació administrativa, "i ara falta la tècnica, licitar i construir", ha explicat Guiteras. "L'ampliació no es pot fer d'un dia per l'altra", ha sentenciat.

Tot i això, Guiteras ha apuntat que aigües avall de la depuradora no hi ha escuma, "però hem de tenir en compte que després d'un període de sequera, la gran quantitat d'aigua que ha caigut ha arrossegat tot el nitrat que hi havia acumulat a la llera". Guiteras ha explicat que les empreses dels polígons de Moià s'han conscienciat, "encara més", de la necessitat de controlar les seves aigües residuals. "Unes les depuren elles mateixes i altres ho externalitzen".

Mobilització social dels cinc pobles afectats

I mentrestant, veïns dels cinc pobles afectats (Navarcles, Calders, Monistrol de Calders, Moià i Castellcir) i d'altres municipis preparen actes de mobilització ciutadana per a la propera primavera. Entitats, partits i societat impulsaran una plataforma que organitzarà activitats als municipis afectats amb una jornada final en que es pujarà des de Navarcles fins a Moià seguint el riu Calders i la riera de la Tosca. Els actes aniran més enllà de la denúncia puntual de la depuradora de Moià i volen incidir en el model d'usos de l'aigua i de la gestió del territori que fomenta un creixement desproporcionat a Catalunya i, especialment, al Moianès.
Arxivat a