Manresa participa en una trobada de ciutats pilot de l'UrbanWINS a Venècia

Trobada de les ciutats pilot del projecte europeu UrbanWINS a Venècia
Trobada de les ciutats pilot del projecte europeu UrbanWINS a Venècia | AjM
Redacció
15 de febrer del 2017
Actualitzat a les 10:51h
Les ciutats italianes de Cremona, Torí, Albano Laziale i Pomezia; la ciutat portuguesa de Leiria; Bucarest, la capital romanesa; i les ciutats catalanes de Sabadell i Manresa, es van trobar del 8 al 10 de febrer a Venècia en el marc del projecte UrbanWINS per intercanviar experiències i iniciatives en matèria de gestió i prevenció de residus, així com per assentar les bases de la xarxa de treball que estan establint per millorar les seves respectives polítiques en aquest àmbit. Les ciutats pilots, juntament amb altres socis experts, van treballar en la creació d'un instrument que pugui ser útil per a altres ciutats que treballen el tema dels residus.

L'objectiu d'UrbanWINS és que, a partir de l'estudi de les dades sobre el metabolisme urbà i la gestió de residus de cadascuna de les ciutats participants al projecte, així com de l'anàlisi de les estratègies en matèria mediambiental a cada municipi, es puguin desenvolupar plans estratègics locals. Una de les característiques principals d'aquests plans es que es comptarà amb la participació de la ciutadania, així com d'altres actors interessats. La seva participació es farà a través d'una plataforma virtual, les anomenadas àgores on-line, que es llançaran al mes de març, i a través de reunions presencials, anomenades àgores ciutadanes de participació, que està previst que es constitueixin a cada ciutat a partir del mes d'octubre d'enguany.

En base als plans estratègics de cada ciutat sorgits de la participació rebuda a les àgores ciutadanes, els municipis prioritzaran i implementaran les diverses accions que constituiran les proves pilot d'UrbanWINS. Les experiències serviran per confeccionar un toolkit o caixa d'eines per a altres ciutats d'arreu d'Europa i del món que vulguin millorar les seves polítiques de prevenció i gestió dels residus.

La trobada va ser organitzada per de la Universitat IUAV de Venècia, responsable de donar suport i d'establir el marc general dels plans estratègics, i hi van assistir també representants del centre tecnològic italià Ecosistemi, així com membres del centre ambiental Nova ID de Lisboa, encarregats de coordinar les àgores i de fer la formació pels dinamitzadors de cada municipi. Per últim, també van participar-hi representants de la Ciutat Metropolitana de Roma i de la Ciutat Metropolitana de Venècia, ja que aquests darrers constituiran un cas d'estudi per al projecte global d'UrbanWINS.

Les ciutats de Manresa i Sabadell, després de presentar el seu perfil a la resta d'assistents, van exposar els seus principals reptes i oportunitats en matèria de prevenció i gestió de residus, així com les expectatives que tenen en relació a la prova pilot i els resultats del projecte. Ambdues volen aplicar mesures per disminuir el volum total de residus que es generen i alhora augmentar-ne el percentatge de separació per part de la població. En el cas de Manresa, es vol incidir especialment en l'increment del percentatge de fracció orgànica.

Una dels principals conclusions de la trobada és que cal pensar mesures innovadores per conscienciar la ciutadania i les empreses del problema, i provocar així un canvi d'hàbits de consum i de gestió dels propis residus per part de la població.