Nous despreniments a la carretera N-141g entre Castellar i Aguilar de Segarra

Les pedres han ocupat tot un carril de circulació i els veïns alerten del perill que això suposa, ja que es tracta d'una carretera força circulada

Estefania Escolà
14 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:33h
Les pluges que han caigut aquesta matinada de dimarts han provocat nous despreniments de pedres a la carretera N-141g, que uneix el nucli de Castellar amb Aguilar de Segarra. Les pedres han ocupat tot un carril de circulació i els veïns han alertat del perill que això suposava, ja que es tracta d'una carretera força circulada i on cada dia hi passa l'autobús escolar. 

La via, que és paral·lela a l'Eix, pateix nombrosos despreniments d'un talús de gairebé deu metres que, segons ha denunciat l'Ajuntament, "està mal fet". Per aquest motiu, el consistori no descarta denunciar la concessionària Cedinsa, que és la responsable de les obres. De fet, ni l'Ajuntament ni la Diputació de Barcelona, que és qui en una situació normal s'hauria d'ocupar del manteniment de la via, han volgut recepcionar mai l'obra perquè els tècnics consideren que està mal feta i que, per això, hi ha despreniments.

Recordem que el passat 25 de novembre l'Ajuntament d'Aguilar ja va fer públic que no descartava denunciar Cedinsa. El regidor d'Obres de l'ajuntament del municipi, Marcel Perramon, va assegurar en el seu moment que la via judicial era la darrera opció que els quedava, després d'haver fet ja nombrosos requeriments i, fins i tot, un acta notarial 'in situ' de la qual, segons va assegurar, Cedinsa en va fer cas omís.

Antecedents

El gener del 2013 es va inaugurar el desdoblament complet de l'Eix Transversal, convertit en una autovia de 153 quilòmetres. El desdoblament va comptar amb un pressupost de 752,4 milions d'euros i es va executar a través d'una concessió pública a Cedinsa. 

Des de llavors, l'Ajuntament d'Aguilar de Segarra ha enviat nombrosos requeriments a la concessionària queixant-se del mal estat en què ha quedat la carretera N-141g, la via local que hi havia abans de la construcció de l'Eix i que és paral·lela a la C-25. Segons asseguren, el mal estat d'un talús que es va construir entre els punts quilomètrics 3 i 4 de la carretera provoca "que hi hagi despreniments de roca gairebé cada dia".

L'ajuntament no està disposat a acceptar l'obra fins que no estigui ben feta i el mateix fa Diputació de Barcelona que és qui, en situació normal, s'hauria d'ocupar del manteniment de la via. Cap de les dues administracions vol ser responsable de la carretera i, de moment, la Generalitat, que és qui va encarregar l'obra a Cedinsa, tampoc actua. "Estem en terra de ningú. La Diputació es limita a apartar les pedres, fan l'actuació mínima, ni tan sols recullen el roc, simplement la deixen a l'entrada d'un camí d'accés a una masia i s'excusen en el fet que no han recepcionat l'obra", va declarar Perramon el passat mes de novembre. 

Més de 25.000 euros per arreglar desperfectes

Des del consistori aguilarenc, asseguren que les obres de desdoblament de l'Eix Transversal s'han fet "molt malament" com a conseqüència de les nombroses retallades pressupostàries que va rebre el projecte. En aquest sentit, han explicat que, des de finals del 2012, quan les obres es van donar per acabades, l'ajuntament ha hagut d'invertir més de 25.000 euros en arreglar desperfectes de l'obra. Uns diners que, segons asseguren, representen una quantitat "molt" important per a un municipi tan petit, de poc més de 200 habitants.