El primer casament real dels Traginers, protagonista de la festa d'enguany

La restauració del Carro de la Bota, una altra de les novetats a Balsareny

04 de febrer del 2017
Actualitzat el 05 de febrer a les 20:09h
Els núvis reals de la festa dels Traginers, Jordi Selgas i Núria Gómez, davant el restaurat Carro de la Bota
Els núvis reals de la festa dels Traginers, Jordi Selgas i Núria Gómez, davant el restaurat Carro de la Bota | Àlex Gómez Ribera
D'aquí quinze dies es celebra una de les festes més conegudes del Bages, els Traginers de Balsareny, pocs dies abans de fer-se s'ha fet la presentació per explicar les novetats de la festa i investir el Traginer d'Honor. Al llarg dels anys, la presentació, s'ha fet en diferents espais, enguany el lloc triat ha estat el Rebost del Traginer, un indret emblemàtic de la festa que està ambientat amb elements típics d'aquest esdeveniment.

La principal novetat de la festa és la celebració del primer casament real, cada any es fa la representació d'un casament en el Traginers, un enllaç que no és real, només és una escenificació. Enguany però, i per primera vegada, els nuvis es casaran de veritat són en Jordi Selgas i la Núria Gómez. La parella, que ha assistit a la presentació, ha volgut agrair l'oportunitat de celebrar el seu casament dins la festa dels Traginers i han convidat a tothom a acompanyar-los en aquest dia tant especial.

Una altre de les novetats d'enguany ha estat la restauració del Carro de la Bota, aquest vehicle, utilitzat antigament per regar, estava en un estat molt deteriorat però gràcies a l'acurat procés de restauració fet per Àngel Prat s'ha pogut recuperar i, a partir d'aquest any, s'incorpora als Traginers, ampliant el patrimoni de la festa.

La presentació d'aquest dissabte també ha estat moment per fer reconeixements, es tracta del nomenament de Rossend Santasusana com a Traginer d'Honor. Durant l'acte, Santasusana, ha estat investit amb la camisa i el bastó de traginers. L'homenatjat ha volgut destacar que ell és un dels pocs que queden que encara havia fet de traginer, en el mateix parlament ha explicat anècdotes i moments de la seva vida vinculats amb Balsareny i el seu entorn.

Finalment, la presentació de la festa ha servit per explicar altres aspectes generals de la festa com la potenciació dels Traginers a l'escola o el creixement de la Cavalcada dels Traginers Joves. La festa dels Traginers 2017 es celebrarà el 17, 18 i 19 de febrer amb una gran diversitat d'actes d'on en destaca la gran cavalcada que recorrerà Balsareny el diumenge al matí.
 

Programa de la Festa dels Traginers

Rossend Santasusana, nomenat Traginer d'Honor. Foto: Àlex Gómez Ribera