El Consell Comarcal rep 71.000 euros per pagar subministraments a famílies amb pocs recursos

Des de l'ens comarcal es torna a denunciar que hi ha companyies que incompleixen el principi de precaució en pobresa energètica

Redacció
03 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:35h
El Consell Comarcal del Bages ha aprovat en el seu darrer ple una addenda econòmica referent a l'aportació de 71.106 euros, per part de la Generalitat, per repartir entre els Ajuntaments per fer front a les despeses de subministraments bàsics d'aigua, llum i gas de les persones que es troben en dificultats socioeconòmiques als seus municipis.

Aquesta acció de suport econòmic va de la mà del desplegament del protocol per a garantir el dret d'accés als subministraments d'aigua potable, electricitat i gas que s'ha coordinat entre els professionals dels serveis socials bàsics dels municipis i del Consell Comarcal del Bages. El protocol vol garantir que no es talli el subministrament a cap persona o unitat familiar que no pugui fer front econòmicament a aquestes despeses i que  compleixi  els barems  econòmics i socials establerts normativament.

El conseller comarcal d'Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, ha explicat que l'acció del Consell Comarcal del Bages, "té un propòsit ben clar: complir i donar compliment a la llei 24/2015 de mesures urgents per fer front a l'emergència a la pobresa energètica". I ha afegit que "celebrem i ens afegim a la unitat d'acció de la Generalitat, Ajuntament de Barcelona, Diputacions i entitats municipalistes per arribar a un acord i una proposta de conveni comú per instar a les companyies subministradores a la coresponsabilitat i que, tal com estableix la llei, assumeixin una part dels impagaments i deutes acumulats per part de famílies en situació de vulnerabilitat".

El conseller ha volgut fer èmfasi en què "les companyies subministradores demanaven unitat d'acció de les administracions i aquesta unitat ja hi és. Ara ja no tenen excusa per respectar drets fonamentals, ja no tenen excusa per complir la llei i assumir una part dels rebuts impagats. Des dels Serveis Socials del Consell Comarcal, com a coordinadors dels Serveis Socials de l'Àrea Bàsica, tornem a exigir el compliment de la llei".

Des del Consell es denuncia que a dia d'avui continua havent-hi companyies subministradores, especialment Gas Natural, que segueixen incomplint el principi de precaució establert a la llei que les obliga a sol·licitar informe als serveis socials i, si aquest és favorable, frenar qualsevol tall del subministrament. Així mateix, es recomana als usuaris que siguin víctimes d'un tall indegut per part de les companyies subministradores que denunciïn aquests incompliments a les oficines de Consum.