L'Ajuntament de Manresa inicia la renovació del reglament de participació ciutadana

Es duran a terme sessions obertes a la ciutadania i es podran fer aportacions mitjançant la web municipal

Mireia Estefanell presenta la renovació de la participació ciutadana
Mireia Estefanell presenta la renovació de la participació ciutadana | AjM
Redacció
02 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:30h
Amb l'objectiu de definir el model de participació per a Manresa, l'Ajuntament de la ciutat engega el procés de renovació del Reglament de Participació Ciutadana. Així ho ha anunciat la regidora de Participació, Mireia Estefanell en roda de premsa avui a l'Ajuntament.

La normativa actual data de 2009, i des d'aleshores la ciutat ha acumulat una notable experiència en participació, alhora que hi ha hagut canvis en la configuració de la societat, que han modificat els escenaris de participació.

La definició del nou model de participació i el reglament és un dels compromisos del Pla de Govern 2016-2019 i va ser aprovat pel Ple Municipal. El consistori opta així per la democràcia participativa, per complementar i aprofundir la democràcia representativa. "Ens cal repensar el model de participació a la ciutat involucrant-hi la ciutadania, i, així, que el document esdevingui plural", ha afirmat Estefanell, acompanyada a la roda de premsa de presentació per la coordinadora del Programa de Participació Ciutadana, Montserrat Gibert.

El procés de definició del nou reglament tindrà dues fases:

La primera fase té per objectiu recollir les aportacions de la ciutadania. Es duran a terme quatre sessions participatives obertes. Aquestes sessions serviran per posar les bases del model de participació que la ciutat demana i té com a principals objectius:

- Identificar els elements clau de la participació ciutadana

- Reflexionar sobre què funciona bé i què caldria canviar

- Debatre sobre:

- Comunicació i accés a la informació pública
- Foment del teixit associatiu
- Òrgans formals de participació (Consells, comissions, taules...)
- Processos participatius

Les sessions de debat per "posar les bases de participació que la ciutadania demanda" són les següents:

- Dimarts 7 de febrer, 19h, al Centre Cultural del Casino
- Dijous 9 de febrer, 19h, al Casal de les Escodines
- Dimarts 14 de febrer, 19h, al Centre Cívic Selves i Carner
- Dimecres 15 de febrer,19h, a la FUB

S'ofereix la possibilitat de participar en qualsevol de les 4 sessions programades. Les quatre sessions tindran el mateix format: es treballaran els mateixos temes per copsar la màxima pluralitat d'aportacions.

"L'objectiu és renovar el reglament i obrir-lo a demandes que la ciutadania ens està fent i no contempla, com per exemple la participació als plens, les consultes ciutadanes, etc.", ha explicat Estefanell. Igualment, també pretén "fomentar l'associacionisme i el voluntariat", per "donar-li suport i incentivar-lo".

Per tal de poder preveure i coordinar correctament les sessions, es demana a les persones interessades que s'hi inscriguin, a través de l'adreça electrònica [email protected] o trucant al telèfon 93 878 24 70

Alhora, es recolliran propostes, suggeriments i tota mena de comentaris de la ciutadania a través de la web municipal, perquè tothom qui no pugui assistir a les sessions pugui dir-hi la seva.

En la segona fase, una comissió politico-tècnica, en que hi son representats tots els grups municipals, treballarà l'articulat de l'actual Reglament de Participació Ciutadana, incorporant les aportacions fetes per la ciutadania.

El nou reglament haurà de recollir els diferents òrgans, processos i mecanismes de participació que s'aplicaran en funció de cada circumstància per, d'aquesta manera, reflectir la pluralitat de realitats i sensibilitats que configuren la ciutat. El text reconeixerà els drets de la ciutadania vinculats a la participació, el foment de l'associacionisme i, aprofitant les tecnologies de la informació i la comunicació a les pràctiques participatives.

El procés continuarà per culminar amb l'aprovació del reglament, a final d'any. Aquest és el calendari:

- Gener 2017: Disseny del procés participatiu
- Febrer 2017: Celebració de 4 sessions obertes a la ciutadania
- Març - juny 2017: Celebració de 4 sessions de la comissió político-tècnica
- Juliol 2017: Presentació del document als diferents òrgans de participació
- Setembre 2017: Sessió de retorn del document a la ciutadania
- Octubre-novembre 2017: Aprovació del nou Reglament de Participació Ciutadana