La Cosa Nostra prepara un debat per a parlar de la gestió dels recursos naturals del Moianès

Tindrà lloc aquest dissabte a les onze del matí a la sala petita d'El Casal de Moià

Redacció
30 de gener del 2017
Actualitzat a les 10:06h
La Cosa Nostra (LCN), una de les entitats que va lluitar perquè el 2015 el Moianès esdevingués una comarca, ha seguit, des d'aleshores, mantenint reunions amb l'objectiu que el territori en qüestió es comprometés a ser més just, ecològic, sostenible i cooperatiu. La metodologia de treball de LCN es basa en projectes i campanyes concretes, que sorgeixen a partir de les inquietuds i motivacions de la gent que hi participa, així com també a través de l'actualitat social, política i econòmica de la comarca.

D'aquesta manera, doncs, l'any passat l'entitat moianesa va encetar una campanya per a manifestar i denunciar la contaminació que des de fa anys pateix la riera de la Tosca. Segons LCN, totes les aigües de Moià passen per la depuradora municipal abans d'acabar a la riera de Castellnou, que comunica amb la de la Golarda o Tosca. La depuradora va ser construïda l'any 1999 sense contemplar el creixement poblacional i industrial del poble. I és des d'aquest mateix any que, van explicar, "tenim constància que hi ha problemes en el funcionament de la depuradora que tenen com a conseqüència que l'aigua comenci a baixar bruta".

Durant un any l'entitat ha estat treballant per a fer front a aquesta problemàtica. De fet, el mes de gener passat ja va organitzar una taula rodona amb els regidors de Medi Ambient dels diversos municipis del Moianès i amb membres del Consell Comarcal. 

Aquest proper dissabte, 4 de febrer, els components de LCN volen organitzar un altre debat amb l'objectiu, expressen ells mateixos, "d'enllaçar tota la feina realitzada, els objectius assolits i els aprenentatges d'aquest últim any". Una feina que valoren "molt positivament": "som conscients que el camí és llarg i som lluny de la solució, i que des de les administracions no s'ha fet tota la feina que es podia fer. Però també, que s'ha aconseguit generar debat públic i s'han pres alguns compromisos des de les administracions per a solucionar el problema, com per exemple, construir una nova depuradora a Moià", han manifestat, tot recalcant que "volem seguir treballant i impulsant el debat sobre el riu, l'aigua i la gestió sostenible del territori per a garantir l'aplicació d'uns compromisos, que, ara per ara, són totalment insuficients".

En el debat, que serà obert a tota la ciutadania i tindrà lloc a la sala petita d'El Casal de Moià a les onze del matí, s'hi ha convidat a tots els regidors, consellers comarcals i partits polítics del Moianès. També s'ha demanat la presència d'Enric Queralt, Director tècnic de la Comunitat d'Usuaris del Delta del Llobregat, i de Jordi Codina, Responsable de producte de consultoria de la Vola. 
Arxivat a