L'Ajuntament preveu la substitució de 161 arbres del Passeig en els propers 12 anys

D'acord amb els resultats i les recomanacions d'un informe tècnic que ha valorat l'estat de l'arbrat, aquest dilluns ha arrencat una primera fase de treballs de renovació de plàtans

Aquest dilluns ha començat l'actuació de poda i substitució de plàtans al Passeig
Aquest dilluns ha començat l'actuació de poda i substitució de plàtans al Passeig | AjM
Redacció
23 de gener del 2017
Actualitzat a les 12:54h
L'Ajuntament de Manresa ha iniciat aquest dilluns una actuació per millorar l'arbrat del Passeig de Pere III. Aquests primers treballs són la conseqüència del resultat d'un informe tècnic que va encarregat la Unitat de Parcs i Jardins de la regidoria de Qualitat Urbana i Serveis per conèixer l'estat de l'arbrat d'aquest important i concorregut vial situat al centre neuràlgic de la ciutat.

L'informe consisteix en una revisió dels plàtans del Passeig, amb un estudi del seu estat de salut, l'avaluació del risc i la previsió de les seves perspectives de futur. Igualment, aquest estudi marca les premisses a seguir sobre l'arbrat existent amb l'objectiu de poder gestionar aquest patrimoni en el temps. D'acord amb els resultats de l'informe, s'han establert unes prioritats de renovació de l'arbrat de cara als propers 12 anys.

L'arrencada de l'actuació de millora ha comptat amb la presència del regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, qui ha explicat que aquests treballs de substitució d'algunes unitats dels plàtans inclosos dins el Catàleg d'Arbres i Arbredes tenen l'objectiu de "millorar la seguretat de les persones i garantir la qualitat de l'arbrat".

Per al regidor, aquests treballs són un exercici de "responsabilitat" ja que alguns exemplars "han arribat al final de la seva vida perquè estaven molt afectats en la seva salut ja sigui per podes molt dràstiques al llarg de tants anys així com les plagues que podien haver patit i han contribuït a la seva feblesa". Serracanta ha recordat algun episodi recent de caigudes de branques a la via pública que "ens han obligat a fer una radiografia exhaustiva i prendre decisions, d'acord amb la valoració dels tècnics".

Aquestes prioritats indiquen que en aquest període de 12 anys s'haurien de renovar 161 unitats d'arbres existents i que, entre els arbres avaluats, els que disposen d'un pitjor estat de salut són els existents al primer tram, entre la muralla de Sant Domènec i la plaça de Crist Rei.

Serracanta ha detallat que aquest pla preveu que durant els pròxims tres anys s'ha de fer un "pla de xoc" que afecta a 46 arbres, que són els que estan en un pitjor estat i necessiten la seva substitució de forma més urgent. D'aquests 46 arbres, 28 estan situats al primer tram, 11 al segon, 2 al tercer i 5 al quart tram del Passeig.

Substitució de 5 unitats al primer tram

L'actuació que s'ha iniciat aquest dilluns es concentra al primer tram del passeig Pere III, entre els números 17-19. Concretament, s'efectuarà la renovació de 5 unitats de plàtans (platanus acerifolia). Els treballs tenen una durada de 15 dies i un cost previst de 10.289 euros.

Els treballs consisteixen en la tala dels arbres, seguidament s'efectuarà la demolició del paviment de llamborda i formigó existent al llarg de tot el tram on es renoven aquests cinc arbres, per tal de millorar el terreny de la franja de plantació amb terres vegetals i substrats de plantació que facilitin el desenvolupament de l'arbre.

Igualment i amb l'objectiu que les arrels dels nous arbres no afectin als paviments, es col·locarà una làmina de polietilè per tal de conduir-les en profunditat. Posteriorment es tornarà a pavimentar amb la mateixa forma i material per mantenir la imatge homogènia d'aquest tram del Passeig. Finalment es plantaran 5 noves unitats de plàtans (platanus acerifolia) de mides considerables i perfectament formats (entre 4 i 5 metres d'alçada i 30 cm. de perímetre).

Amb motiu d'aquests treballs s'ha tallat al trànsit de vehicles autoritzats al Passeig Pere III entre els carrers Arquitecte Oms i Muralla de Sant Domènec. Els vehicles autoritzats accediran i sortiran del carrer Predicadors des del carrer Muralla Sant Domènec.