La Festa de la Llum, la Fira de l'Aixada i la Transèquia ja tenen imatge

Signades respectivament pels dissenyadors Jordi Mestres, Pep Soler i Arnau Aloy

Redacció
18 de gener del 2017
Actualitzat el 19 de gener a la 13:54h
Presentació de la imatge de la Festa de la Llum, la Fira de l'Aixada i la Transèquia, aquest dimecres
Presentació de la imatge de la Festa de la Llum, la Fira de l'Aixada i la Transèquia, aquest dimecres | AjM
La presentació de les imatges que faran de capçaleres de la programació de la Festa de la Llum, la Fira de l'Aixada i la Transèquia 2017 marquen l'inici dels actes de preparació de la festa manresana més tradicional que tindrà lloc del dia 10 de febrer al 5 de març.

Durant aquestes dates els ciutadans podran gaudir d'un ampli ventall d'activitats que tornaran a combinar novetat i tradició. Els administradors d'aquesta edició són la Fundació Universitària de Manresa (FUB), institució que l'any passat va celebrar el seu 25è aniversari.

Els autors de les imatges en l'edició d'enguany són Jordi Mestres (Llum), Pep Soler (Aixada) i Arnau Aloy (Transèquia), els quals han assistit a l'acte de presentació dels respectius cartells que s'ha fet avui amb la presència del regidor de Turisme i Festes de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; el director general dela FUB, Valentí Martínez; el president de l'Associació Misteriosa Llum, Antoni Fornells; el director-gerent de la Fundació Aigües de Manresa -Junta de la Sèquia, Josep Alabern; i el coordinador de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols.

El regidor Joan Calmet ha mostrat la seva satisfacció per "aquest acte inicial de presentació d'imatges que dóna el tret de sortida a la Festa de la Llum". El regidor de Turisme i Festes ha felicitat als tres artistes perquè "personalment m'agraden molt les imatges seleccionades per aquesta edició". Així mateix ha pronosticat "que tindrem una Festa de la Llum molt potent i atractiva" i ha agraït a la FUB, la Fundació Aigües de Manresa, i les Associacions Misteriosa Llum i Manresa de Festa "per la seva implicació i treball perquè sigui una festa reeixida".

Valentí Martínez ha explicat que "per a la FUB, quan ens van encarregar administrar la Festa de la Llum, van considerar que era un repte però que, alhora, era un projecte que ens il·lusionava molt". El director general ha recordat que "volem traslladar amb el nostre treball el valor de l'actitud, una actitud proactiva, rigorosa i de responsabilitat, uns valors que són els fils conductors del nostre treball a l'estructura universitària". Per a Martínez, el "compromís i la responsabilitat conjuntament amb la suma d'esforços, de treball conjunt, són elements nuclears de la Festa de la Llum i que des de la FUB volem mostrar a través de la nostra col·laboració com a administradors d'aquesta edició".

Al seu torn, Josep Alabern, ha tingut paraules d'agraïment del treball que van fer durant molts anys la Jove Cambra de Manresa per organitzar la Transèquia i la voluntat de la Fundació d'Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia "de seguir aquesta tradició i millorar-la cada any, sobretot de forma qualitativa". Alabern ha explicat que la Sèquia "ja no és només la Sèquia de Manresa, que també, sinó que és el canal del Bages, ja que subministra aigua a 18 municipis de la comarca".

Finalment, tant Orriols com Fornells han recordat que els propers dies es donaran a conèixer els detalls de la programació de la Festa de la Llum i la Fira de l'Aixada. Joan Orriols ha recordat que l'edició de l'Aixada celebra enguany una edició molt especial, ja que és la 20a edició. Fornells ha destacat que l'acte de presentació de les imatges "és molt important, ja que ens permet visualitzar les tres branques d'una festa que estic segur que serà molt reeixida".

La imatge de la Festa de la Llum

Jordi Mestres ha pretès amb la seva imatge "sintetitzar en un símbol els dos elements essencials identificatius de la festa: la llum i l'aigua, creant una icona pròpia que representa aquesta actitud positiva, proactiva i constructiva dels manresans del segle XIV".
 
Mestres gestiona actualment l'empresa de disseny gràfic i comunicació ESTUDI + 3, fundada per ell mateix. També va ser soci fundador d'Angle Editorial i co-fundador de l'editorial especialitzada en art i arquitectura EDITO. Té més de 30 anys d'experiència en els camps del disseny editorial, branding, disseny d'exposicions, publicitat i comunicació gràfica per a empreses i institucions de l'àmbit públic i privat. 

La imatge de la Fira de l'Aixada

La imatge de l'Aixada d'enguany és una creació del dissenyador manresà Pep Soler. Està representada per una moneda real de l'època medieval, on s'hi ha afegit una inscripció del 20è aniversari dela Fira. La imatge de la moneda se situa sobre el fons de la paret de la Seu situada a la façana sud de la Basílica i on es poden veure les marques dels picapedrers. En aquest sentit, ha explicat que a les parets de la Seu "hi ha 2.092 inscripcions catalogades que identifiquen els treballs d'aquests picapedrers".

Pep Soler exerceix el seu treball de dissenyador professional a l'empresa Quadrat Soler-Flotats, un estudi amb àmplia experiència en el món del disseny i la comunicació gràfica. Ha treballat, entre d'altres empreses públiques i privades, en el disseny de campanyes per a l'Ajuntament de Manresa, el Kursaal ola DO Plade Bages.

Imatge de la Transèquia

La imatge de la Transèquia és obra Arnau Aloy. És un cartell molt descriptiu i informatiu on, a través d'un joc alfabètic, es destaquen les poblacions per on passa la prova així com les diferents disciplines esportives amb què es pot fer el recorregut de la Sèquia en aquesta 33a edició. Aloy creu que "amb aquesta imatge he volgut fer un treball de simplificació, combinant elements informatius a través de colors càlids i color de l'aigua".

Arnau Aloy va estudiar la carrera de disseny gràfic entre l'Escola de Disseny Bau i a la Willem de Kooning Academie de Rotterdam. El 2008 va fundar Zliks Estudi Creatiu dedicat al disseny corporatiu i especialitzat en desenvolupament de pàgines webs i interfícies gràfiques. En paral·lel a la feina de l'estudi, ha iniciat altres projectes. Recentment ha creat l'startup Mixiw Notebooks que distribueix un nou concepte de llibreta modular.

La festa manresana escalfa motors

Un any més, la Festa de la Llum se celebra a Manresa, a l'entorn del dia 21 de febrer, per commemorar, segons la tradició, la vinguda d'una Misteriosa Llum -provinent de la muntanya de Montserrat fins al temple del Carme- que va afavorir la concòrdia entre l'església i la ciutat. L'Associació Misteriosa Llum, entitat que té la responsabilitat de garantir la continuïtat de la festa, ha nomenat enguany com a entitat administradorala FUB (Fundació Universitària de Manresa).

En el marc d'aquest programa d'actes destaquen dues activitats que amb el pas dels anys han adquirit un pes específic important dins la programació dela Festa: la Fira de l'Aixada i la Transèquia.

La Fira de l'Aixada celebrarà la seva 20ª edició. Com cada any és realitzarà el cap de setmana posterior a a Festa de la Llum, dies 25 i 26 de febrer, i és organitzada per l'Ajuntament de Manresa en conveni amb l'entitat Associació Manresa de Festa i amb la complicitat de l'ampli teixit associatiu de la ciutat. 

Per la seva part, la Transèquia celebrarà el diumenge 5 de març la seva 33a edició, una prova que per quart any consecutiu l'organitza la Fundació Aigüesd e Manresa – Junta de la Sèquia.

45.000 programes de mà

L'organització preveu els propers dies fer l'acte de presentació de tota la programació i el repartiment de 45.000 programes de mà per tota la ciutat. Així mateix, s'instal·laran 200 banderoles als carrers, 21 mupis i tres grans pancartes a les entrades de la ciutat.